Descartada una rebaixa general dels impostos sobre els carburants però sí per als transportistes

Govern recorda que el 70% de la compra minorista de fuel “concerneix als turistes” i, per tant, “seria irracional” que es fes una reducció globalitzada; en canvi, s’estudien mesures quirúrgiques per als sectors més afectats

Xavier Espot escoltant el discurs de la síndica general, Roser Suñé.
Xavier Espot escoltant el discurs de la síndica general, Roser Suñé. CARLES ESTEVE / SFGA

Reducció generalitzada dels impostos sobre els carburants, no; mesures quirúrgiques per pal·liar l’efecte de l’encariment del cru per als sectors més afectats per aquesta alça i especialment per al transport, sí. Aquesta és la conclusió de les paraules del cap de Govern, Xavier Espot, preguntat sobre l’augment de matèries clau com el fuel o l’electricitat. En tots dos casos, les solucions són “molt complexes”. Però en el cas dels carburants, ha afirmat el mandatari executiu, “l’impacte afecta en menor mesura als nostres ciutadans i ciutadanes”.

Aquesta setmana serà clau per aclarir com afrontar l’impacte de preus. De forma general no hi haurà rebaixa impositiva sobre el petroli i, en canvi, sí que hi haurà un increment de les tarifes elèctriques. Les de FEDA i de totes les altres distribuïdores del país. En tots dos casos, Espot ha assegurat que “estem a l’escolta de les necessitats i les preocupacions”. I de necessitats n’hi ha i de preocupacions més encara. En qualsevol cas, el cap de l’executiu ha assegurat que “no té cap sentit” fer una rebaixa general de la imposició sobre els hidrocarburs i fer-la seria “irracional”.

Xavier Espot ha explicat que a nivell minorista, el 70% de les compres de carburant, al Principat, “concerneix els turistes” i, per tant, una rebaixa global “beneficiaria els turistes”. “No tindria cap sentit, seria un regal fiscal, per dir-ho així, a persones que ja a casa seva -en relació amb els visitants espanyols i francesos- es beneficiaran d’una rebaixa”. Malgrat que la situació s’ha d’acabar d’analitzar, “la vista la tenim molt posada en el sector dels transportistes”. Aquí sí que hi haurà reduccions. Per als ciutadans en general, els nacionals o residents, “ho haurem d’analitzar amb més profunditat”.

Tot recordant que sense baixar impostos, “ja tenim una diferència notable amb els nostres països veïns”, el mandatari governamental ha recordat que en relació amb els transportistes “tenim la palanca sobre la taxa dels hidrocarburs”. Aquella taxa que permet una bonificació en segons quines circumstàncies i que ara s’estava estudiant per poder-hi incloure l’impacte de la taxa verda. En el marc d’aquest estudi es mirarà què s’hi pot fer. De fet, Espot ha acabat admetent que s’estudiaran rebaixes via taxa verda o via taxa d’hidrocarburs o a través de totes dues.

ELECTRICITAT

Si la situació dels carburants és complexa, per a Espot la complexitat encara és major en el cas de l’electricitat. Les tarifes de FEDA i les mútues parroquials s’apujaran sí o sí a partir del mes que ve. S’està acabant d’avaluar tot plegat. “És un tema molt complex que dóna per fer molta demagògia”, ha afirmat el cap de Govern, que ha deixat clar que “no podem fer content tothom”. Per tant, “regals injustificats o irresponsables no els podrem tirar endavant i això també ho hem de dir”.

Davant la situació actual, FEDA podria arribar a tenir un dèficit de 80 milions d’euros si no es fes cap ajustament tarifari a l’alça. Espot ha evitat referir-se a la xifra entorn a la qual es pot situar l’increment. Però molt probablement serà de dues xifres. I s’acostarà més al 20% que no pas al 10%. “No hem de generar un forat (a FEDA) que acabi impactant indirectament també a les butxaques dels ciutadans”, ha explicat Espot però “en el context actual tampoc no s’entendria que FEDA fes beneficis”. Per tant la situació tarifària elèctrica es mourà entre aquests dos paràmetres. No generar ni dèficits ni beneficis a la companyia.

Etiquetes

Comentaris (32)

Trending