La frenada en la venda de cotxes arrossega a la baixa el nombre de matriculacions

Maig es tanca amb una nova caiguda de les operacions pel que fa als turismes (-22%) mentre que l’acumulat en els cinc primers mesos del 2023 és ja del 14%

Comentaris

Un concessionari de vehicles.
Un concessionari de vehicles.

La venda de vehicles continua la frenada que s’ha detectat en els primers mesos del 2023, especialment pel que fa als turismes. Al maig, les dades han tornat a experimentar una davallada arrossegada per un nou descens en la matriculació de cotxes. En aquest cas, cauen un 14%. Des de gener, la caiguda de les operacions supera el 10%.

Així es pot comprovar amb les xifres fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística. El mes passat, el nombre de matriculacions es va quedar únicament en 418, en comparació a les 486 del maig del 2022. Per tant, hi ha una disminució del 14%. I el principal responsable és el sector dels turismes, amb fins a 65 operacions menys: de 297 a 232. És a dir un 22% menys. En canvi, motocicletes i industrials mantenen una certa estabilitat.

És la mateixa situació que es veu si s’analitzen les dades a nivell del global de l’any. El nombre de matriculacions ha caigut de les 1.927 del 2022 a 1.727. Això suposa una davallada del 10,4%. Per sectors, però, es comprova que les xifres tant de motocicletes i ciclomotors com la de camions i camionetes són similars. En canvi, les dels turismes han passat de 1.316 operacions l’any passat a només 1.131 enguany. Per tant, una caiguda del 14,1%.

Per tant, queda clar que la venda de cotxes s’ha frenat i arrossega a la baixa de tot el sector. Això sí, amb una diferència en funció del tipus d’energia que fan servir els vehicles. Així, hi ha davallada forta dels que funcionen únicament amb carburant (-25,7% en el cas del gasoil i -10,4% de benzina). En canvi, el que mantenen increments moderats són els híbrids.

Des de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), però, s’opta per la tranquil·litat. El seu president, Carles Sansa, considera que “no hem de fer un drama”, ja que, al seu entendre, hi ha factors que expliquen aquesta situació que no necessàriament suposen una reducció del negoci. “Encara costa subministrar producte amb una data estable. Hi ha molts alts i baixos i el pla Engega encara no està vigent”, ha indicat. En tot cas, entén que caldrà veure el comportament de juny, mes tradicionalment bo per al sector per extreure conclusions.

Un altre detall que, admet, cal tenir en compte és la pujada dels tipus d’interès. “No sé si costa més trobar finançament, però el que està clar és que és més car”, ha indicat Sansa.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending