La contractació de temporers cau un 83% per culpa dels dubtes sobre la campanya d’hivern

Només 217 treballadors tenen ja feina, xifra molt inferior als 1.262 de l’any passat a aquestes alçades, ja que les empreses no volen agafar gent fins a desvetllar els dubtes sobre l’arribada de visitants i l’obertura de les estacions

Comentaris

El Tarter, com Soldeu, són dos dels nuclis amb més presència de temporers durant l'hivern.
El Tarter, com Soldeu, són dos dels nuclis amb més presència de temporers durant l'hivern.

El 30 de novembre de l’any passat, les empreses del país havien tancat ja la incorporació de 1.262 treballadors temporers. El dia d’avui, la dada se situa en només 217. És a dir, una davallada del 82,8% causada, lògicament, per l’enorme incertesa que la pandèmia del coronavirus provoca sobre quin serà el desenvolupament de la campanya d’hivern. De fet, només s’han utilitzat el 6,7% dels permisos oberts des del Govern.

De fet, des de l’executiu ja es va planificar una quota de temporada molt més reduïda que la de la passada temporada d’hivern. En concret, d’un 30% menys (3.224 per les 4.605 de les previstes inicialment per a la campanya 2019-20). Es considerava que la situació sanitària i el seu impacte econòmic al país, amb més aturats inscrits a Ocupació, faria que les empreses tinguessin una menor necessitat de contractacions.

I així està sent. A més, agreujat pels seriosos dubtes que han anat planant sobre la temporada d’hivern, primer amb l’aplicació de mesures restrictives als països veïns per intentar frenar la segona onada del coronavirus que, de facto, impedeixen l’arribada de visitants. I, segon, amb els interrogants sobre si, finalment, les estacions d’esquí podran obrir o no de cara al Nadal.

La restauració és un dels sectors pendents a l'hora de fer contractacions de temporada.

Relacionat

Molts dubtes entre el sector turístic a l’hora de contractar temporers

El resultat de la conjunció d’aquests dos grans dubtes provoca, bàsicament, que les empreses vinculades al turisme no estiguin contractant gairebé temporers. Estan, bàsicament, a l’espera de com evolucioni la situació. Per ara, només s’ha tancat la incorporació de 217 persones, en comparació als 1.262 que, a aquestes alçades, ja tenien feina assegurada per a la campanya d’hivern. És a dir, una caiguda del 82,8% i tot just el 6,7% del contingent inicial previst. D’aquests, 97 són comunitaris i 120 extracomunitaris.

Per sectors, els hotels són els que més temporers han agafat ja. Tot just, però, 121, un 85% menys que els 808 de fa un any. Les pistes, malgrat l’inici del procés de contractació, només han tancat la incorporació de 56 treballadors mentre que les botigues de lloguer d’esquí es queden amb 36. En tots dos casos, molt per sota de les dades que hi havia l’any passat.

En canvi, les botigues o les agències de viatge directament han optat, de moment, per no contractar. Tot just dos treballadors han trobat feina a comerços. Queda clar que, en aquests sectors, s’està a l’espera dels esdeveniments dels propers dies i, sobretot, de les decisions que prenguin les autoritats dels països veïns per saber si finalment Andorra tindrà o no turistes durant el mes de desembre.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending