El confinament va frenar en sec el mercat immobiliari

El valor de les operacions realitzades entre abril i juliol va reduir-se a un terç en comparació al mateix període del 2019

Cartell que anuncia una construcció de pisos a Andorra la Vella.
Cartell que anuncia una construcció de pisos a Andorra la Vella. ARXIU

La compra i venda de pisos i locals també s’ha vist fortament impactada per la crisi del coronavirus. Durant el segon trimestre de l’any, el nombre de transaccions immobiliàries va caure fins a un 54,2%. La davallada és global i afecta tots els àmbits: des d’habitatges a terrenys i places d’aparcament. El valor de les operacions, lògicament, també va reduir-se de forma dràstica, fins a un 66%.

Les dades, evidentment, són conseqüència de l’aturada brusca de l’activitat econòmica provocada pel confinament forçat per la Covid-19. Cal recordar que les immobiliàries, en un primer moment, van haver de tancar i, quan se’ls va autoritzar a obrir, va ser per centrar-se de forma gairebé total a la gestió dels lloguers, especialment pel que fa als treballadors temporers a qui se’ls acabava el contracte. La compravenda no era, en aquells moments, una prioritat.

I això s’ha traduït de forma clara en les dades del mercat immobiliari entre l’abril i el juny. Tot just es van registrar 186 transaccions immobiliàries, en comparació al mateix període del 2019, quan van ser 406. És a dir, 220 menys, el que representa un 54,2% menys. La davallada es va donar tant pel que fa als habitatges (-54%), com pel que fa a altres tipus de béns, com ara terrenys i places d’aparcament (-55,9%).

Lògicament, el valor global de les operacions també ha disminuït de forma important. Dels 223,26 milions registrats el segon trimestre del 2019, s’ha passat a només 75,58. Per tant, una disminució superior al 66%. També s’ha reduït el total de superfície transmesa: de 182.000 metres quadrats entre març i juny de l’any passat a poc més de 48.000 enguany.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending