La CEA demana fer conviure la quota general i la de temporada pel sector turístic

Les patronals valoren satisfactòriament tant el nombre d’autoritzacions contemplades al decret com la relaxació del requisit per poder contractar un treballador temporer de forma definitiva

Un cambrer en un restaurant de la Massana.
Un cambrer en un restaurant de la Massana. Eduard Comellas

El teixit empresarial valora positivament la quota de temporada d’hivern. Tant les patronals hoteleres com la Confederació Empresarial consideren que s’adequa a les necessitats que tindran de cara a la campanya de neu. Ara bé, des d’aquesta darrera entitat, es considera que és un bon moment per començar a reflexionar sobre si es pot implementar un canvi reclamat des de fa temps: fer compatible al mateix temps la quota específica per a la campanya i la general

Així ho apunta el seu gerent, Iago Andreu, que recorda que “aquest any ja s’han fet avenços” obrint una d’específica per a l’estiu que ha funcionat molt bé. Ara, remarca, “hi ha gent que empalmarà fins a tres temporades”, un fet que, al seu entendre, “evidencia que totes dues haurien de ser compatibles”. Per això, defensa que “hem de caminar cap a un sistema on sempre hi hagi quota de temporada i una general oberta”. Així, que cada persona “passi per una o altra en funció del tipus de contracte que se li faci”.

Josep Maria Rossell durant la compareixença d'aquesta tarda.

Relacionat

Reduïda a la meitat l’experiència necessària perquè els temporers puguin accedir a la quota general

Andreu defensa que aquest sistema no ha de suposar cap precarització. “Això s’evita amb les lleis laborals, no amb la d’immigració”. Justament, admet que per tirar endavant aquesta demanda, que fa temps que es fa des de la patronal, caldria un canvi legislatiu. “Entenem que el pròxim any es pot pensar amb tranquil·litat perquè ja hem tingut tres quotes de temporada encadenades. És una reflexió que cal posar sobre la taula”, comenta.

Sobre l’oberta de cara a la temporada d’hivern, el gerent de la CEA considera que “és un nombre que, a priori, ha de satisfer les necessitats de les empreses i ha de ser suficient”. Cal recordar que l’aprovada per Govern és de 4.910 permisos, un 17% superior a la del passat hivern i que, a més, es pot ampliar fins a un 30%.

La sensació és la mateixa a les patronals dels allotjaments turístics. Des de la Unió Hotelera, el seu president, Jordi París, afirma que “la xifra és bona”. També es veu “satisfactori” el canvi que permet facilitar l’accés a la quota general. Anticipa que “es contractarà més gent; l’any passat hi havia incertesa i, en canvi, enguany som optimistes, malgrat els dubtes per la guerra i l’encariment de preus”.

Per la seva banda, des d’Autèntics Hotels també es veu amb bons ulls el decret anunciat pel Govern. “És positiu que s’ampliï la quota i que vagi l’exigència de sis temporades a tres; és molt bo, ja que hi ha gent que ara farà ja les tres campanyes i et pots plantejar contractar-lo definitivament”, ha comentat Meritxell Casi. Així, s’entén que “ens facilita les coses”. Sobretot pel fet de poder “fidelitzar els treballadors”.

Comentaris (2)

Trending