Reduïda a la meitat l’experiència necessària perquè els temporers puguin accedir a la quota general

Interior preveu atorgar 4.910 permisos de treball aquest hivern, un 17% més que els dos cursos anteriors, amb un fort increment d’autoritzacions destinades als hotels

Josep Maria Rossell durant la compareixença d'aquesta tarda.
Josep Maria Rossell durant la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

De sis temporades a tres. El ministeri d’Interior ha decidit reduir a la meitat el nombre de temporades en la mateixa ocupació que fins ara s’exigien als treballadors temporers per poder accedir, una vegada ja han estat al país, a la quota general. Es busca d’aquesta manera que “els empresaris puguin fidelitzar” les seves plantilles. Aquest és el canvi més significatiu que s’inclou en el reglament que estableix la quota per aquest hivern. Es preveuen 4.910 permisos, un 17% que en els dos cursos hivernals precedents.

El titular d’Interior, Josep Maria Rossell, ha explicat que “l’increment més notable” d’autoritzacions que es concedeixen té a veure amb el sector de l’hoteleria. En concret es preveu un contingent de 2.845 permisos per al sector general de l’hoteleria, a les quals cal afegir-n’hi 583 més per als hotels de pistes. 1.003 corresponen a treballadors de les pistes d’esquí, 35 a agències de viatges, 360 comerços de les pistes i 85 al sector de la neteja. Del volum global d’autoritzacions previstes, 4.713 es preveuen per a immigrants estàndard i 197 més per a fronterers. De la seva banda, i pel que fa a la quota general, s’ha fixat un contingent de 1.200 permisos, que són exactament els mateixos que la temporada passada.

La flexibilització del requisit d’experiència professionals per als temporers que hagin treballat amb anterioritat a Andorra durant tres o més temporades en la mateixa ocupació, s’ha dit, és la principal novetat. I Rossell ha explicat que després de la creació de la quota temporera d’estiu, la reducció de l’experiència permetrà als que facin el proper hivern poder accedir ja després a la quota genera. No obstant això, l’exigència inicial de quatre anys d’experiència acreditable per al personal nouvingut no es modifica. Sí que hi haurà una quota específica i temporal l’estiu que ve però només per a nouvinguts, ha especificat també el titular d’Interior.

OFICINA DEL TEMPORER

Rossell, en la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres, ha explicat que està en estudi la demanda d’una associació de residents i treballadors temporers argentins, que va sol·licitar que es posi en marxa una oficina que faciliti informació general als temporers i els faci més senzilla tota la tramitació burocràtica i administrativa per establir-se al Principat. “Hem de mirar de quina manera es podria implementar aquesta agència d’atenció al temporer”, ha indicat el ministre.

El titular d’Interior sí que ha admès que es pot fer una prova pilot del format de cita prèvia a Immigració, tal i com s’ha demanat des de diversos sectors per tal de poder evitar les cues que es formen cada vegada més aviat i durant més temps. No obstant això, Rossell ha deixat clar que no és un fet evident perquè hi ha situacions molt diverses que s’afronten al departament i que impossibiliten saber amb marge quant temps requerirà l’atenció que calgui donar i, per tant, és molt complicat preveure les cites.

Un moment de la trobada.

Relacionat

La comunitat argentina demana al Govern la creació d’una oficina específica d’atenció a temporers

Josep Maria Rossell, a preguntes dels periodistes, també s’ha referit a les dificultats dels temporers per trobar habitatge, i en certa manera ha encoratjat els empresaris a definir bé el seu model de negoci per determinar si és viable i, alhora, si és compatible la cerca de mà d’obra amb el fet de poder oferir al personal condicions dignes. “Hi ha situacions laborals que deixen molt a desitjar”, ha remarcat el ministre tot deixant clar que a nivell d’immigració, els controls que s’han fet arran de la polèmica de les torres del Clot d’Emprivat, no s’ha detectat res d’anòmal.

El responsable d’Interior ha recordat que la qüestió de l’habitatge és “complexa” i ha afirmat també que “el Govern pot facilitar, pot ajudar, però el Govern arriba on arriba” i, per tant, cal que els empresaris tinguin molt clar el seu model de negoci i, com fan alguns sectors o companyies en concret, buscar allotjament al personal o donar facilitats per trobar la mà d’obra necessària i fidelitzar-la, com pretén facilitar la flexibilització de l’experiència a acreditar.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending