La Cambra assenyala que la vaga de transport pot agreujar la situació d’empreses andorranes

Des de l’ens també han posat el focus en França per tal de suplir les mancances de productes que, de moment, no són elevades, però poden arribar a ser-ho

Productes de primera necessitat en les estanteries d'un supermercat.
Productes de primera necessitat en les estanteries d'un supermercat. Toni Solanelles

Des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) assenyalen que la vaga de transport espanyola, sumada a l’augment de preu d’alguns productes poden arribar a perjudicar a algunes empreses andorranes. Aquesta puntualització s’ha fet en el marc de la presentació dels resultats de l’enquesta per l’afectació de la Covid-19 el segon semestre del 2021. En aquest sentit, s’ha explicat que la situació d’algunes empreses, ja delicada de per si, pot veure’s agreujada pel conjunt que s’està donant actualment. Així mateix, s’ha remarcat el focus en abastir-se per la banda francesa, en cas de necessitat.

“No s’està rebent el producte que s’hauria de rebre”, ha explicat Mas, “i quan ho fa, arriba més tard”. De moment, però, la Cambra no veu que l’afectació a les empreses sigui força elevada. Està tot relativament controlat. “Un altre tema seria que això s’allargués, aleshores sí que podria influir en major mesura”. Sobretot, a aquelles empreses que, per una cosa o una altra, no s’han vist acabades de recuperar per l’afectació de la Covid-19. Aquelles que són més petites, o que depenen dels productes espanyols.

Els lineals de llet, com els de la majoria de productes, si presenten algun forat no és significatiu.

Relacionat

Les distribuïdores alimentàries miren ja a França davant els primers problemes de subministrament

A l’enquesta, de fet, s’ha vist reflectit que el comerç de l’alimentació i de la restauració havien sofert una caiguda de les vendes el darrer semestre del 2021. Precisament, els sectors que poden veure’s, i que ja s’estan veient, afectats per la vaga de transportistes. Circumstància a la qual se suma la pujada dels preus de l’energia, inclús d’alguns productes amb els quals s’està començant a especular. “Per l’augment de preu, però, qui més ho està patint és el consumidor, perquè l’empresa no pot assumir-los i els ha de traslladar a algú”, ha apuntat Mas.

La solució, almenys des del punt de vista de la Cambra, i que sembla que coincideix amb les distribuïdores, és França. “Les mancances es podrien suplir perfectament”, ha remarcat Mas. No es tracta de buscar productes que abans arribaven des d’Espanya a l’altra banda, sinó de començar a consumir aquells que ja vénen des de França, “que són equiparables i, en algunes ocasions, superiors”.

Etiquetes

Comentaris

Trending