Autocars Nadal porta a la Batllia la compensació per les pèrdues del primer any de pandèmia

La companyia considera que els 268.000 euros fixats per Govern queden molt per sota de la davallada real d’ingressos i, com ja va fer l’altra concessionària, Coopalsa, recorre a la via judicial

Un vehicle del Bus Exprés a la parada del carrer de la Unió.
Un vehicle del Bus Exprés a la parada del carrer de la Unió. NADAL-JULIÀ

L’enfrontament entre les companyies que presten el servei de bus i el Govern fa un pas més. La Batllia ha admès a tràmit la demanda presentada per Autocars Nadal en la qual demana una compensació superior per la pèrdua d’ingressos soferta arran de l’esclat de la crisi del coronavirus. És la primera acció judicial de l’empresa, que se suma a les dues ja també en marxa de Coopalsa. En aquest cas, entenen que la indemnització per la davallada de la xifra de negoci s’ha de situar entre 125.000  i 200.000 euros per sobre dels 268.000 fixats per l’executiu.

És un nou capítol més de l’estira-i-arronsa que mantenen les companyies de bus, ara qui s’apunta a les demandes judicials és Autocars Nadal. En aquest cas, i com ha explicat el seu gerent, Bartumeu Gabriel, a Altaveu, el motiu és la compensació acordada pel Govern per la pèrdua d’usuaris durant els primers mesos, confinament inclòs, de la pandèmia. En el seu dia, l’executiu va fixar un import de 268.415,80 euros, una xifra que es troba molt per sota del que estimava la societat.

“La nostra petició era més elevada perquè vam considerar que hi havia uns altres paràmetres”, ha explicat Gabriel, tot indicant que “ells fan els càlculs a la seva manera i nosaltres a la nostra”. I la fórmula de l’empresa apuntava que les pèrdues provocades per la davallada de viatgers eren molt més importants: entre 125.000 i 200.000 euros.

Busos de Nadal estacionats a la seva seu central aquest matí.

Relacionat

Nadal també admet diferències de càlcul amb Govern per compensar la davallada en les tarifes de bus

Per tant, en no estar d’acord, es va presentar recurs administratiu contra la resolució governamental. Aquest va ser refusat i, per tant, s’obria el camí de la Justícia, que és que ara ha agafat Nadal. La societat ha presentat una demanda per reclamar la quantitat que considera més adient als efectes reals de l’esclat de la pandèmia sobre la seva concessió de transport públic, que engloba la Línia 1 i el Bus Exprés.

Gabriel s’ha mostrat crític amb Govern, amb qui, cal recordar, les companyies tenen altres fronts oberts, tots vinculats als canvis patits en la concessió del servei de bus nacional els últims anys. “Al final, sempre passa mateix. Et diuen que acceptem el pagament i fem recurs. Després te’l desestimen i toca a anar a la Batllia. És la seva forma d’actuar”, ha lamentat, tot recordant que els està passant amb altres punts de fricció, com la compensació per la creació de l’abonament a 30 euros o, ara, els efectes de la gratuïtat. I alerta que això “són diners que deixem d’ingressar ara” i, per tant, els genera “problemes de tresoreria”.

“Ja entenem que es canviïn les condicions o es facin reducció de tarifa, però que ho compensin”, reclama, tot advertint que “és poc seriós modificar les regles de joc i no fer-ho”. En aquest sentit, ha volgut recordar que al de l’equilibri econòmic en el primer any de pandèmia se sumen altres fronts oberts: el del segon any, el de la creació de l’abonament a 30 euros i, ara, el de la voluntat d’impulsar la gratuïtat, que no amaga Bartumeu, els preocupa. “Ens diuen que ens ho pagaran, però segurament hi haurà una diferència temporal”, apunta.

Comentaris (1)

Trending