Nadal també admet diferències de càlcul amb Govern per compensar la davallada en les tarifes de bus

Igual com ha passat amb Coopalsa, l’administració encara no ha compensat la companyia responsable del Bus Exprés i la L1 ni per la pèrdua de facturació de l’abonament a trenta euros ni pel desajustament provocat per la Covid

Busos de Nadal estacionats a la seva seu central aquest matí.
Busos de Nadal estacionats a la seva seu central aquest matí. Toni Solanelles

“Moltes diferències de càlcul.” El director-gerent d’Autocars Nadal-Julià, Bartumeu Gabriel, ha admès que també aquesta companyia no ha arribat a cap acord amb el Govern en relació amb la compensació que ha de rebre l’empresa per la decisió de l’administració de reduir les tarifes del transport públic i, especialment, d’establir l’abonament mensual de 30 euros en el bus. Gabriel, que ni de bon tros ha estat tan vehement com el seu col·lega de Coopalsa, ha explicat que per ara no se’ls ha compensat ni per la davallada de preus ni pels desajustos creats per la Covid.

Gabriel ha fet aquestes explicacions en el marc d’una presentació genèrica dels resultats de l’enquesta de satisfacció entre els usuaris -Nadal obté un 3,5 sobre 5- i la presentació d’una nova campanya de sensibilització en relació amb els beneficis que aporta viatjar en transport públic. ‘Temps per a tu. Jo et porto’ és l’eslògan triat tenint en compte que molts viatgers remarquen que moure’s en bus els permet guanyar en comoditat i estones per fer gestions mentre circulen que no podrien fer si haguessin d’estar ells al volant. El director d’Autocars Nadal ha afirmat que “estem molt contents dels resultats” i ha remarcat que els usuaris de les dues línies que exploten són molt fidels, amb la qual cosa el tracte dispensat pel conductor és una de les coses que es té molt en compte. També ha afirmat que els usuaris valoren molt el restabliment de la parada a l’altura de la plaça de la Rotonda.

Bartumeu Gabriel amb la guanyadora d'un patinet elèctric per haver respost l'enquesta davant un bus amb el grafisme de la nova campanya.
Bartumeu Gabriel amb la guanyadora d'un patinet elèctric per haver respost l'enquesta davant un bus amb el grafisme de la nova campanya. Toni Solanelles

Bartumeu Gabriel, que ha explicat que la davallada de tarifes no els afecta tant a ells com a Coopalsa, que explota més línies i té un usuari més volàtil, ha reconegut que “no estem contents” en relació amb les compensacions que haurien de rebre. Quant als desajustos provocats per la pandèmia i el restabliment de l’equilibri que per contracte hi ha d’haver, el gerent de Nadal ha explicat que hi ha acord sobre el primer any de concessió -setembre 2019, agost 2020, amb la inclusió del confinament- “però no s’ha liquidat res”. El segon any de concessió, que també inclou mesures relatives a la Covid que van afectar la facturació, encara no s’ha analitzat del tot. Sí que està clar que es farà una anàlisi anual malgrat que inicialment havia de ser semestral.

El nou abonament no ha comportat, en el cas de les línies L1 i Bus Exprés, “molt nou client”. El que més s’ha vist és usuaris amb altres targetes d’abonament que ara s’han passat al mensual “perquè han fet números i els surt millor”

Pel que fa als nous abonaments, Gabriel ha reconegut una davallada de facturació però ha preferit no quantificar-la per no crear malestar. També ha admès diferència de criteris a l’hora de calcular el que s’ha deixat d’ingressar i ha recordat que malgrat que es va acordar amb Govern que la compensació es faria mes a més, després de tres mesos tancats amb l’abonament de 30 euros, l’administració no ha abonat ni un euro. En tot cas, i tot i reconèixer que “no estem contents”, no ha volgut fer sang de la qüestió.

El que sí que ha deixat clar el director d’Autocars Nadal és que el nou abonament no ha comportat, en el cas de les línies L1 i Bus Exprés, “molt nou client”. El que més s’ha vist és usuaris que usaven altres targetes d’abonament que ara s’han passat al mensual “perquè han fet números i han vist que els sortia millor”. Bartumeu Gabriel ha recordat, però, que “el preu fa molt però ha d’anar acompanyat del compliment dels horaris”. I aquest aspecte “no sempre depèn de nosaltres”.

Gabriel Dallerès durant la compareixença d'aquest matí.

Relacionat

​Coopalsa avisa que està en risc de fallida si Govern no compensa la rebaixa del preu de l’abonament

Malgrat que “la valoració és satisfactòria” en matèria de puntualitat, els usuaris de Nadal creuen que en alguns casos podria ser millor. Però hi ha imponderables, ha recordat Gabriel, que ho fan impossible, especialment pel fet de no poder disposar d’un carril exclusivament destinat, de manera permanent, als autobusos. En aquest sentit, el gerent de la companyia de transport de viatgers controlada per l’espanyola Julià ha reconegut que des de l’administració es vol mirar de convertir en carril de busos tots aquells trams viaris on hi hagi més d’un carril en cada sentit de la circulació.

Comentaris (2)

Trending