Andorra Telecom avisa que els atacs pirates “més grans que hem patit” poden repetir-se en el futur

La companyia remarca que les dues accions de denegació de servei , de fins a 600 gigues pel que fa a la de divendres, anaven dirigides a tallar els directes dels ‘youtubers’ i ja treballa a millorar encara més la seguretat “amb solucions que són complexes”

Els pirates informàtics han posat Andorra aquest any en el punt de mira.
Els pirates informàtics han posat Andorra aquest any en el punt de mira.

“Estem en màxima alerta”. Així ho assegura el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, després dels dos atacs pirates patits per la xarxa d’internet aquest cap de setmana. Dues accions que, ha deixat clar, tenen un objectiu ben clar: interrompre els directes en què participen diversos ‘youtubers’ residents al Principat. I han estat dos atacs d’una magnitud fora de tota mida -“els més grans que hem patit mai”, afirma. Des de la companyia, a més, s’avisa que poden repetir-se en el futur.

“L’objectiu era tombar els directes. Eren atacs premeditats, molt ben coordinats i professionals contra aquesta gent”, ha explicat Casadevall, que recorda que, de fet, hi ha un precedent pròxim: el sofert el 31 de desembre. Llavors, també es va intentar -i en algun cas es va aconseguir- esguerrar les emissions que per Cap d’Any volien fer els ‘youtubers’ del país. La situació, però, també va acabar afectant altres usuaris de la xarxa.

Un dels rètols d'Andorra Telecom a la seu de la companyia.

Relacionat

Enuig i sorpresa a la xarxa per un nou atac informàtic que posa Andorra Telecom contra les cordes

Des de l’operadora de telecomunicacions s’ha revelat la forma de fer d’aquests ‘hackers’: “Esbrinen la IP dels ‘youtubers’ però quan veuen que no se’n surten, ens ataquen a nosaltres i a altres clients”. Per tant, apunta, “hi ha una lluita contínua durant dues hores o més que va provocant interrupcions de serveis que empipen aquells que estan fent el directe”. A banda, els patits aquests dies, 31 de desembre inclòs, han estat accions molt potents.

Casadevall posa en relleu que “la mitjana de trànsit habitual a Andorra se situa entre 35 o 40 gigues”. En canvi, l’atac de divendres va ser de “fins a 600” i el de dissabte, “de 350”. Es tracta, assegura el portaveu d’Andorra Telecom, del “més gran que hem patit mai”. És més, “les empreses que ens donen suport ens diuen que no havien vist cap d’aquesta magnitud en els darrers anys”. Un altre detall que dona idea de la magnitud de l’acció: els atacs es rebien de fins a 50 països diferents.

Un instant de la partida que es va veure interrompuda.

Relacionat

L’atac patit per Andorra Telecom va espatllar un directe multitudinari de diversos ‘youtubers’

Des de la companyia es defensa que s’ha treballat al màxim per intentar defensar-se d’aquestes actuacions. De fet, Casadevall afirma que “aquest atac ens el fan fa cinc anys i haguessin tallat internet a tot el país perquè no teníem les mesures d’ara”. Els darrers temps, remarca, s’ha invertit a millorar els sistemes de protecció que, però, encara s’hauran de reforçar més. “En prendrem més, però són solucions complexes i que requereixen temps”, comenta el portaveu d’Andorra Telecom.

La ciberseguretat és un dels aspectes claus en un món digitalitzat.

Relacionat

Un nou atac informàtic torna a dificultar la navegació per internet

I cal adoptar-les perquè, es té clar, això no s’acaba aquí. Arribaran, segur, més atacs. “Pot passar encara més. Els ‘youtubers’ fins fa un temps el que feien era penjar vídeos, però ara han passat als directes”, recorda Casadevall. I “per a un pirata és molt cridaner poder-los tallar”. Per tant, s’espera noves accions d’aquest tipus. “Intentem estar preparats. Monitorem la xarxa en tot moment. I, ara mateix, estem en màxima alerta”, comenta el portaveu de l’operadora de telecomunicacions.

Comentaris (19)

Trending