L’AIVA lamenta “falta de valentia” a l’hora de limitar la importació de vehicles d’ocasió antics

L’entitat era partidària de mantenir l’esborrany inicial, amb un límit de tres anys d’antiguitat, i, fins i tot, de permetre només matricular aquells que tinguessin l’etiqueta Euro més moderna

Clients en un concessionari de vehicles.
Clients en un concessionari de vehicles. ARXIU

Una millora? Sí. Suficient? No. Així veu l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA) els canvis en la normativa que afecta la importació de vehicles d’ocasió. El seu president, Carles Sansa, considera que el Govern hauria d’haver anat més enllà i mantenir la idea inicial de restringir la seva arribada a partir dels tres anys d’antiguitat. Lamenta que la decisió final (sis anys i etiqueta Euro immediatament anterior a la vigent) encara permetrà entrar al país cotxes poc eficients mediambientalment parlant.

“Ens hauria agradat que el Govern hagués estat més valent”, ha afirmat el màxim dirigent de la patronal dels concessionaris. Al seu entendre, calia “mantenir la coherència amb altres accions com ara el pla Engega”, a la vegada que suposaria “anar cap a un parc mòbil més net i eficient”.

Cotxes d'ocasió exposats en una de les fires celebrades a Sant Julià.

Relacionat

Frenada del Govern amb els vehicles d’ocasió: es podran importar els de fins a sis anys d’antiguitat

En un primer esborrany, el reglament permetia únicament matricular aquells vehicles d’ocasió que complissin dues condicions. La primera, tenir una etiqueta Euro que fos la vigent o la immediatament anterior a aquesta. La segona, una antiguitat màxima de tres anys. Finalment, les demandes d’un grup d’empreses centrades en la importació d’aquest tipus de models va fer que Govern aprovés un canvi. Es deixaria que poguessin ser de fins a sis anys.

Vehicles d'importació.

Relacionat

Revolta entre professionals de la importació de vehicles pels canvis que prepara Govern

Això, en certa forma, xocava amb una demanda que feia temps que s’emetia des de l’AIVA: el fet que, fins a aquest reglament, autoritzar la matriculació d’un vehicle depenia únicament de l’etiqueta Euro. I això havia provocat que es posés la placa a alguns que ja tenien molts anys, especialment pel fet que els salts entre categories s’ha anat espaiant en el temps. La solució final no acaba de convèncer del tot l’entitat.

Un camió de repartiment de mercaderies.

Relacionat

Preocupació per la importació de vehicles industrials massa antics i amb molts quilòmetres

“És una millora del que hi havia però es podia haver fet un pas més”, comenta Sansa. De fet, l’opinió de l’entitat és ben clara: “crec que, com a mínim, hauria d’haver-se mantingut els tres anys o, si no, fer que l’etiqueta d’eficiència hagués de ser la més moderna”. Al seu entendre, ja que “la norma Euro no canvia cada any, hi havia marge”.

Sansa deixa clar que “respectem que es portin vehicles d’ocasió”. A la vegada, però, remarca que “han de ser eficients”. En aquest sentit, apunta que “com a ciutadà, que utilitzin parts dels diners que pago per ajudar a canviar calderes o subvencionar vehicles elèctrics ja m’està bé” però apunta que “hauria de ser la mateixa política per a tothom”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending