Frenada del Govern amb els vehicles d’ocasió: es podran importar els de fins a sis anys d’antiguitat

El reglament de matriculació i registre va finalment més enllà de l’esborrany inicial, que només en permetia fins a tres exercicis, mantenint també que tinguin una etiqueta Euro com a màxim un nivell per sota de la vigent

Cotxes d'ocasió exposats en una de les fires celebrades a Sant Julià.
Cotxes d'ocasió exposats en una de les fires celebrades a Sant Julià. COMU SANT JULIÀ DE LÒRIA

Frenada del Govern en la regulació de les importacions dels vehicles d’ocasió. Inicialment, es volia fixar un màxim de tres anys l’antiguitat que havien de tenir per poder ser matriculats al Principat, fet que havia generat una important preocupació i, fins i tot, enuig, entre els concessionaris. Finalment, aquest termini s’allarga fins a sis anys, tot i que sempre complint una altra condició: que tinguin una etiqueta Euro com a màxim un esglaó inferior a la vigent.

Així queda de manifest en el reglament relatiu a la matriculació i al registre de vehicles publicat coincidint amb l’entrada en vigor del nou Codi de Circulació. En el seu article 10, s’apunta que “només es poden matricular al registre (...) els vehicles d’ocasions elèctrics purs o d’autonomia estesa, els vehicles híbrids i els vehicles de motor de combustió o d’altres fonts d’energia menys contaminants (gas, hidrogen o altres), tant de transport de persones com de càrrega en general”.  I es deixa clar que aquests han de complir dues condicions.

El primer: disposar “d’un motor amb una classificació Euro, igual o com a màxim d’un nivell inferior al vigent”. I, el segon, que es tingui “una antiguitat màxima de sis anys des de la data de fabricació del vehicle”. Aquí és on s’ha produït el canvi amb relació amb l’esborrany inicial que havia causat un important malestar entre els concessionaris que es dediquen a la importació d’aquests. En un primer moment, la voluntat del Govern era establir el límit en tres anys.

Vehicles d'importació.

Relacionat

Revolta entre professionals de la importació de vehicles pels canvis que prepara Govern

Això, advertien les empreses, podria comportar seriosos problemes. En primer lloc, una considerable davallada de les importacions d’aquests vehicles i, per tant, una reducció de la recaptació d’impostos per aquest concepte. I encara més preocupant. Alertaven que acabaria encarint el mercat d’ocasió al Principat, fet que podria deixar molta gent sense opció d’accedir a un cotxe.

La rectificació, en certa forma, acontenta aquests concessionaris, però també altres parts del sector. Cal recordar que des de l’AIVA s’havia lamentat que el fet d’haver eliminat el requisit de l’antiguitat deixant únicament el de l’etiqueta Euro havia provocat que s’importessin vehicles amb molts anys, fet que tampoc era positiu, segons advertien des de l’entitat. Ara, s’ha acabat trobant un cert equilibri.

Pel que fa als particulars que vulguin matricular al país un cotxe que ja estigui registrat a l’estranger, ho podran fer sempre que l’antiguitat del mateix no superar els cinc anys. A banda, ha d’acreditar que el vehicle ha estat de la seva propietat durant, com a mínim, els sis mesos anteriors al traslladat al Principat.  

Una excepció en aquest àmbit és la que es preveu als vehicles considerats “històrics”. En aquest cas, l’article 19 del reglament estableix les condicions per poder-los registrar i matricular a Andorra. Entre altres requisits, es demana la documentació que justifiqui aquesta condició. No hauran de passar l’ITV, però es deixa clar que “el certificat té validesa únicament a efecte de la seva participació en exhibicions, fires, demostracions, competicions i altres esdeveniments públics autoritzats exclusivament per a vehicles d’aquesta naturalesa”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending