Revolta entre professionals de la importació de vehicles pels canvis que prepara Govern

L’executiu pensa establir en tres anys l’antiguitat màxima dels automòbils d’ocasió en un dels reglaments que s’han d’elaborar arran de l’entrada en vigor del nou Codi de circulació

Vehicles d'importació.
Vehicles d'importació. ARXIU

Professionals del sector de l’automoció especialitzats en la importació de vehicles treuen foc pels queixals. Alguns dels canvis normatius que prepara Govern arran de la prompta entrada en vigor del nou Codi de circulació consideren que atempta contra el lliure mercat que impera a tot Europa -moltes de les directrius de la qual s’inclouen en els reglaments que s’estan elaborant- i afecta directament els interessos del sector i dels seus clients.

El principal cavall de batalla és que el ministeri d’Economia vol establir en tres anys l’antiguitat màxima des de la seva fabricació dels vehicles d’ocasió que es vulguin matricular al Principat. “Amb caràcter general, només es poden matricular al Registre de Vehicles, els vehicles d’ocasió elèctrics purs o d’autonomia estesa, els vehicles híbrids i els vehicles de motor de combustió o d’altres fonts d’energia menys contaminants (gas, hidrogen o altres), tant de transport de persones com de càrrega en general”, establiria el punt cinquè de l’article 10 del Reglament relatiu a la matriculació i al registre de vehicles, que hi afegeix: “En qualsevol cas, tots els vehicles d’ocasió han de tenir una antiguitat màxima de tres anys des de la data de fabricació del vehicle.”

“En qualsevol cas, tots els vehicles d’ocasió han de tenir una antiguitat màxima de tres anys des de la data de fabricació del vehicle”, és un dels requisits que es valora introduir en el Reglament relatiu a la matriculació i al registre de vehicles que cal que s’aprovi en breu

I és aquesta darrera aclariment, que en la normativa actual no hi és encara que anteriorment ja s’havia fixat una limitació molt similar, el que indigna i neguiteja una vintena de professionals del sector que estan preparant una carta per trametre a l’administració advertint-los de la davallada d’importacions que hi haurà i, en conseqüència, de la rebaixa recaptatòria en matèria d’impostos associats a dites importacions. Alhora, aquesta limitació, segons les fonts del sector consultades, faria reduir l’estoc disponible i encarir el producte per als eventuals clients. O el que és el mateix, hi hauria una part del públic que podria no tenir accés al mercat automobilístic perquè els vehicles disponibles serien massa cars pel seu nivell de vida o possibilitats.

Els professionals indignats, que estan mirant de reflotar la posposada ‘sine die’ Associació de Comerciants de Vehicles d’Andorra (ACVA) han començat a moure cel i terra els darrers dies davant el temor que sigui imminent l’aprovació per part del consell de ministres del reglament en qüestió, que fixa, a més, per exemple, que els vehicles que s’importin han de tenir una ITV vigent amb un marge de més de tres mesos. Però els vehicles, a Europa, no se sotmeten a la inspecció fins que no arriben al quart any. Aquest termini, a través d’altres disposicions, també s’adaptarà al Principat.

El reglament en qüestió, que encara no està aprovat però que hauria d’aprovar-se en breu atès que el Codi de circulació deixa sense efecte tot un ampli cos normatiu tan bon punt entri en vigor -i la vigència l’adquirirà el 2 de setembre-, té altres aspectes que els mateixos professionals consideren encertats per la seva harmonització amb Europa, com pot ser, per exemple, que la documentació relativa al vehicle, la carta groga, hagi de reflectir moltes més dades, molta més informació, que no pas la que recull en l’actualitat.

Però els professionals que consideren que el Govern faria un mal favor a la ciutadania, als consumidors, posant el límit efectiu a la importació als tres anys, recorden que a Europa, mentre es compleixin una paràmetres de pol·lució concrets i els vehicles passin les corresponents revisions, l’edat de fabricació és secundària. I, en qualsevol cas, un termini de tres anys, segons les fonts consultades, és manifestament massa curt alhora que contravé altres disposicions, com el fet d’haver de tenir una ITV vigent o que les persones que passen a ser residents al Principat puguin importar el seu vehicle fins a un màxim de cinc anys. Caldrà veure, però, si això no sofreix cap canvi, també.

Comprensió justificadora

Els professionals que lamenten les intencions del Govern asseguren que aquest estaria rebent múltiples pressions per escurçar els terminis. I també ells miren de fer el seu propi joc. Alhora, però, altres fonts han recordat que no seria normal, en un moment en què l’administració andorrana aposta per subvencionar la compra de cotxes elèctrics, que no imposessin uns barems limitadors. Alhora, afirmen aquestes mateixes fonts, també s’ha d’assegurar que el parc mòbil del país sigui un mínim de rejovenit atès que “hi ha massa ferros” i cal facilitar o promoure la renovació del mateix o, almenys, que aquells vehicles que s’incorporen al parc mòbil del Principat són d’una antiguitat més que raonable.

Etiquetes

Comentaris (33)

Trending