L’afer dels subcontractats força Govern a incrementar els recursos humans a Inspecció de Treball

Marsol anuncia que el pressupost del 2024 inclourà noves places per poder fer un millor control vist el fort increment d’assalariats al país els darrers anys però, també, situacions com les denunciades els últims mesos

L'hemicilce durant una sessió de consell general.
L'hemicilce durant una sessió de consell general. DEMÒCRATES

Govern preveu incrementar l’any vinent els efectius humans del departament d’Inspecció de Treball. Així ho ha assegurat la ministra responsable, Conxita Marsol, davant les preguntes formulades per la consellera socialdemòcrata Judith Salazar arran de les noves denúncies d’operaris subcontractats que asseguren ser víctimes d’abusos per part de les empreses. Justament, des del PS s’ha volgut lamentar que, en molts d’aquests casos, s’arrossega la responsabilitat de Govern en haver assegurat inicialment que els contractes a països estrangers estaven per sobre de la llei laboral andorrana.

Salazar, justament, ha apuntat que un altre motiu d’aquesta situació és l’escassa capacitat de control que té, per manca de personal, el departament responsable. Així, ha avisat que “si no es dota de més recursos, difícilment es podrà fer un seguiment correcte”. I aquesta part l’ha admès la titular de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, tot reconeixement que, els darrers anys, “ha crescut molt el nombre d’assalariats al país” i, en canvi, al servei “ha perdut efectius, fins i tot amb persones que estan de baixa”.

Per això, Marsol ha avançat que “tenim la intenció d’incrementar el nombre d’empleats a Inspecció de Treball”. Així es posarà “al pressupost del 2024”. Això, ha avançat, permetrà, per exemple, que es puguin fer “més inspeccions d’ofici”, una actuació que els darrers temps no ha estat gaire habitual. Tot just cinc, segons la ministra, els darrers mesos. Això sí, ha volgut apuntar que “algunes han acabat amb sancions importants, de fins a 51.000 euros”.

El correu on se li comunica l'acomiadament.

Relacionat

Un obrer peruà assegura haver estat acomiadat per no acceptar els abusos de l’empresa

Sobre quants nous efectius hi haurà, Marsol ha estat prudent. “No ho tenim encara quantificat”, ha indicat. En les pròximes setmanes, ha explicat, “farem una mica de valoració sobre quant temps fa que no hem incrementat persones i fins a on podem arribar”.

Malgrat aquestes explicacions, la parlamentària del PS s’ha mostrat crítica, molt crítica, amb la forma d’actuar del Govern, especialment de l’anterior, amb aquest afer. En aquest sentit, ha recordat que es va arribar a assegurar que “una llei andorrana no podia fer canviar un contracte al Perú”. Posteriorment, “sobta que a un canvi en un reglament ja no fes falta la modificació legislativa que defensaven el cap de l’executiu i l’anterior ministre”. Una interpretació, ha assegurat la parlamentària socialdemòcrata, “surrealista”. Per això, ha indicat que “el Govern de Demòcrates té la responsabilitat”, ja que és “qui va permetre això”.

La intervenció ha fet saltar el mateix Xavier Espot, que ha justificat la postura inicial de l’executiu esgrimint “un informe del gabinet jurídic”. A la vegada, ha volgut negar que Govern tingui culpa dels abusos. “La responsabilitat és de les empreses que malmeten i incompleixen els drets dels treballadors”, ha afirmat. A la vegada, ha reiterat la intenció “d’erradicar totes aquestes males pràctiques”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending