Un obrer peruà assegura haver estat acomiadat per no acceptar els abusos de l’empresa

L’empleat explica que Casyre exigia que es tornés part del salari cobrat ja al banc per sufragar les despeses d’allotjament i manutenció que, contracte en mà, havia de satisfer ella; es va negar i se’l fa fer fora de forma fulminant, circumstància que preveu denunciar aquest migdia a Inspecció de Treball

El correu on se li comunica l'acomiadament.
El correu on se li comunica l'acomiadament.

En poques hores, Inspecció de Treball ha de tenir sobre la taula una denúncia en ferm d’un treballador peruà subcontractat per fer tasques al país. L’home va ser acomiadat fulminantment el passat diumenge i, de fet, l’empresa que el tenia en nòmina -oficialment del país andí, Casyre, però per fer tasques per a l’andorrana EMT- volia que ja dilluns marxés cap al seu país. El ja ex empleat assegura que el motiu ha estat que es negués a tornar part del salari cobrat per sufragar les despeses d’allotjament i manutenció que, contracte en mà, ha de pagar la societat.

Novament, doncs, el focus se situa sobre aquesta empresa peruana, que acumula múltiples queixes de treballadors. Per ara, però, poques havien arribat a Inspecció de Treball. En alguns casos, per desconeixement de com s’ha d’actuar. En altres, però, per haver rebut, afirmen, amenaces directament des dels responsables de la societat. Aquesta, com s’ha dit, porta operaris des del seu país via una de les possibilitats que dona la normativa andorrana i els cedeix a l’andorrana EMT, que treballa tant a obres del sector privat com el públic.

Un operari del sector de la construcció.

Relacionat

Obrers peruans, “indefensos” davant els abusos per part de l’empresa que els va contractar

En aquest cas, la denúncia tindrà nom i cognom: Ángel Asunción. Va arribar al país al febrer, però no va signar contracte fins a l’abril. Des de llavors, han estat dos mesos i mig de feina. La sorpresa, però, arribava a final de mes. El seu contracte laboral -cal recordar, presentat com a requisit a Immigració per obtenir la preceptiva autorització de treballa- estableix un salari de 1.450 euros bruts per quaranta hores setmanals, tot i que al llarg d’aquestes setmanes gairebé sempre han arribat a les 50. Aquestes deu extra les han cobrat a dotze euros bruts.

Per tant, a final de cada mes treballat, el que ha percebut en compte que ha estat una quantitat superior. El contracte signat a l’abril estableix en el seu punt 1 que “l’empresa està obligada (...) a proporcionar al treballador allotjament en un hotel amb habitacions compartides, àrees comunes i ús d’utensilis per digerir els refrigeris (...) i proporcionar (...) tres menjars principals, que són l’esmorzar, dinar i sopar [el text original en castellà parla de desayuno, almuerzo y cena] o (...)” o en el seu defecte els aliments perquè cada empleat pugui sopar. Per això, la sorpresa arribava quan un responsable de Casyre, un cop cobrada la nòmina, els exigia que tornessin, en metàl·lic, part del sou, al·legant que, justament, servia per sufragar el cost de l’hotel i del menjar.

L'obrer peruà, treballant amb les ferides de l'operació encara visibles.

Relacionat

Un peruà subcontractat afirma que el van fer treballar convalescent d’apendicitis a la casa d’Espot

Segons ha explicat a Altaveu, el primer mes li van demanar 635 euros. Ja el passat divendres, la xifra ascendia a 950. Davant d’això, es va plantar i va dir que no havia de pagar res. Diumenge al matí l’empresa li va enviar un correu on se li comunicava l’acomiadament no causal i que dilluns ja havia de signar els papers i marxar del país. Tenia un autobús al migdia i dos bitllets d’avió (un de Barcelona a Madrid al vespre i un de la capital espanyola a Lima ja prop de la mitjanit).

L’Ángel admet que durant el diumenge no va mirar el correu i relata que dilluns, quan anava a agafar el vehicle amb què se’ls transporta a les diferents obres, va ser quan es va assabentar de l’acomiadament. I, també, de la intenció de Casyre d’enviar-lo ràpidament cap al seu país d’origen. De fet, ja se’l va fer fora també directament de l’hotel. “No vaig voler signar res”, ha comentat. El que sí que va fer va ser anar a Inspecció de Treball. Volia presentar una denúncia pel que considera que són abusos laborals.

L'annex al Rosaleda és un dels llocs on van treballar els afectats.

Relacionat

Treballadors subcontractats que denuncien abusos laborals han prestat servei a dues obres públiques

Dilluns, però, no va ser possible. Qui el va atendre li va indicar que calia cita prèvia. I, per tant, no va poder fer l’acció. Espera poder presentar la denúncia aquest migdia. Assegura, de fet, que la seva intenció és “arribar fins al final”.

Comentaris (21)

Trending