Joies pictòriques del romànic tornen a Andorra: ‘El petó de Judes’ i ‘La flagel·lació’

El Govern adquireix per 2,7 milions d’euros els dos frescos que havien format part del conjunt format per quatre escenes sobre la Passió de Crist que havia lluït l’absis de Sant Esteve d’Andorra la Vella, i la compravenda dels quals, llavors per 3,8 milions d’euros, es va frustrar al Consell General el 2008

Comentaris

Capella romànica de Sant Esteve.
Capella romànica de Sant Esteve. ARXIU

Dos fragments murals, dos dels frescos que havien format part del conjunt pictòric de l’absis romànic de l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, tornaran al Principat després que el 2008 l’operació que ja havia tancat el llavors ministre Juli Minoves quedés avortada al Consell General atès que no es va donar suport al crèdit extraordinari que calia per abonar els 3,8 milions amb que es van taxar ‘El petó de Judes’ i ‘La flagel·lació’. Ara, la ministra Mònica Bonell ha aconseguit tancar un nou pacte amb la família barcelonina Bosch per una xifra sensiblement més baixa: 2,7 milions.

En principi, la compravenda de les dues peces obra d’un artista anònim conegut com a Mestre d’Andorra, necessitarà novament l’aval del Consell General. Ja ho ha advertit Bonell als consellers. Però en aquesta ocasió la majoria té majoria de veritat, no com al seu dia el Govern d’Albert Pintat, i l’operació podrà tirar endavant. Les peces sobre les quals s’ha tancat el principi d’acord que anunciaran oficialment aquesta tarda Bonell i el cap de Govern, Xavier Espot, fan 242 centímetres d'ample per 203 d’alt (‘El petó de Judes’) i 165 centímetres d'ample per 203 d’alt (en el cas de ‘La flagel·lació’). Les negociacions culminades ara es van reprendre l’estiu passat.

Les negociacions culminades ara es van reprendre l’estiu passat i caldrà un crèdit extraordinari, que és el que va fer anar en orris el pacte del 2008, que aquest cop, amb majoria taronja, sí que serà autoritzat pel Consell General

Les obres, que segons els experts podrien ser d’entre finals del segle XII i principis del XIII, van ser venudes durant la dècada dels anys trenta del segle passat, quan van sortir del país juntament amb altres conjunts pictòrics, a una família catalana, però des de llavors se’ls havia perdut el rastre fins que Minoves va recuperar el contacte amb la família Bosch, que n’ostenta la titularitat i possessió. Amb més intensitat o menys, sempre més hi ha hagut contacte i, aparentment, ara els propietaris de les obres s’haurien avingut a rebaixar el preu amb el qual al seu dia es van taxar els dos murals formaven part d’un conjunt de quatre escenes referents a la Passió de Crist.

Els dos murals romànics, propietat dels germans octogenaris Juan i Enriqueta Bosch Garcia-Bravo, haurien estat a la venda des del 2007. Però es tracta de béns catalogats el maneig dels quals no és senzill. De fet, pràcticament només una administració seria capaç d’aconseguir adquirir una obra com aquesta, extretes al seu dia de Sant Esteve d’Andorra la Vella. El Govern no tindrà dificultats per aconseguir que el Consell General avali la compra votant a favor del crèdit extraordinari que es tramitarà més aviat que tard.

Una altra cosa serà, i s’espera que en una estona Bonell i Espot en donin detalls, quan podran tornar de forma efectiva els frescos cap al Principat. La junta de qualificació corresponent de l’Estat espanyol haurà d’autoritzar el trasllat dels murals pictòrics cap a Andorra. Malgrat ser de titularitat privada, són béns que tenen una protecció ad hoc i que no es poden fer anar com si tal cosa. En tot cas, el més complicat, aparentment, i més havent-hi majoria taronja a Casa de la Vall, ja s’hauria aconseguit. Ara falta una part delicada i que es pot allargar més o menys en el temps però, en principi, ja és de tràmit.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending