El campanar de Santa Coloma passa l’‘ITV patrimonial’

Tècnics de Patrimoni Cultural fixen les pintures murals que encara hi ha en alguns punts de l’excel·lent torre circular llombarda i documenten unes cares de pedra tosca en el marc d’una actuació integral de conservació de l’església romànica

Algunes de les pintures que es conserven en les arcacions.
Algunes de les pintures que es conserven en les arcacions. patrimoni cultural

Com a nou com a nou, no ho estarà del tot. És evident. Però el campanar circular -un dels pocs amb aquesta característica que hi ha al Pirineu- de l’església de Santa Coloma pot presumir d’haver estat repassat de dalt a baix els darrers dies. Tècnics de Patrimoni Cultural han fixat les pintures murals que encara hi ha en alguns punts de l’excel·lent torre circular llombarda i han documentat unes cares de pedra tosca en el marc d’una actuació integral de conservació de l’església romànica.

Fer l’actuació que s’ha dut a terme no era fàcil. Gens. Per això s’ha aprofitat la bastia que igualment s’havia de muntar per la intervenció global per poder fer una repassada detallada al pilar circular. I s’hi ha actuat de manera molt diligent, fixant els aixecaments i resseguint les zones del morter original amb morter de calç elaborat pels especialistes de Patrimoni alhora que consolidant els esmentats marges protegir i evitar la pèrdua de les restes.

Es va fer una actuació de restauració als anys de la dècada de 1990 i ara s’hi ha tornat a actuar, aprofitant la bastida que s’hi ha posat per a les actuacions de conservació de l’església perquè “era molt complicat accedir-hi”

Segons que expliquen des de Patrimoni Cultural, són restes murals de l’època romana, segurament de l’època en què es va construir el campanar. Queden restes sota el ràfec de la teulada i dins de les arcacions de la decoració llombarda i sota els arcs de les finestres, especialment en els estadis superiors. Es va fer una actuació de restauració als anys de la dècada de 1990 i ara s’hi ha tornat a actuar, aprofitant la bastida que s’hi ha posat per a les actuacions de conservació de l’església perquè “era molt complicat accedir-hi”, han recordat els tècnics. Les cares són fetes amb pedra tosca just a sota del ràfec de la teulada i són decoracions habituals en l’època romànica. Els murals que hi ha són decoracions geomètriques i els colors que hi ha són el vermell i negre, i el fons del morter que és blanc trencat.

Més enllà dels rostres i de les pintures murals, el repàs del campanar també ha tingut en compte altres aspectes. Tant o més fonamentals: les campanes. En aquest sentit, els tècnics que participen en la revisió han detectar que les cordes estaven en un apreciable mal estat i també van descobrir que una de les campanes no tenia el batall. Per tant, que difícilment podria sonar almenys en el format clàssic. Solució? Cordatge nou i batall reinstal·lat.

Comentaris (1)

Trending