Canviar de sexe, una odissea a Andorra

Se'ls deriva a Catalunya on han de fer una visita a un psicòleg, un psiquiatra i un neuròleg amb la sensació de ser tractats com a malalts mentals

David Cecília vol passar de dona a home.
David Cecília vol passar de dona a home.
Canviar de sexe a Andorra és una odissea. David Cecília ho vol fer. Passar de dona a home. El Govern té un protocol firmat amb la Unitat d’Identitat de Gènere de l’Hospital Clínic de Barcelona. A partir d’aquí és on comença el periple. “Has de fer una visita a un psicòleg, un psiquiatre i un neuròleg que decideix si ens deriva al Servei de Trànsit de l’Institut Català de la Salut, al qual no hi podem accedir directament els andorrans”,  explica David Cecília. En canvi, els catalans van directament al Servei de Trànsit.

Els atén un metge de família i no els calen les visites al psicòleg, el psiquiatre i el neuròleg i amb la sensació de ser tractats com a malalts mentals. David Cecília considera que és un procediment obsolet no només per demanar el canvi de sexe sinó per iniciar un tractament hormonal que és car, no es pot fer a Andorra, ni està finançat per la CASS.

El canvi de nom s'ha de fer per via judicial i és el batlle qui decideix

Una altra dificultat que tenen les persones trans és el canvi de nom. S’ha de fer per via judicial i és el batlle qui decideix. “No hi cap llei que ho reguli”, lamenta David Cecília qui considera que “encara s’ha de lluitar molt per posar-se al nivell d’altres països europeus”.  Troba a faltar també l’existència d’una associació que reculli el testimoni de la desapareguda Som com Som per defensar el col·lectiu. 

Aquest, precisament, és un dels objectius del primer Pride Andorra, una desfilada que tindrà lloc el proper 29 de juny entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per donar visibilitat al col·lectiu LGTBIQ (lesbianes, gais, trans, bisexuals, intersexuals, 'queer' i qualsevol altre identitat). Hi haurà música, festa, carrosses, però també moments per a la reflexió en una taula rodona que es desenvoluparà al mig del carrer.

El lema d'aquest primer Pride, que coincideix amb d'altres a nivell mundial com el de Barcelona, és 'Love is Love', perquè "ningú ens ha de dir a qui hem d'estimar", han defensat els seus impulsors. L’acte està organitzat per l’associació Stop Violències i té el suport del Partit Socialdemòcrata (PS), dels joves de Els joves de Friday For Future i el col·lectiu hippy d’Andorra

Comentaris (1)

Trending