Assagen una vacuna contra la tuberculosi per frenar el coronavirus

Els científics afirmen que sembla que 'entreni' el sistema immunitari

-
-
Un grup internacional de científics està provant l’eficàcia contra el coronavirus d’una vacuna que es va desenvolupar fa uns cent anys per combatre el flagell de la tuberculosi a Europa. La vacuna del bacil de Calmette i Guérin (BCG) es continua utilitzant habitualment als països en desenvolupament, on els científics han descobert que té més beneficis a banda de prevenir la tuberculosi: també té un efecte preventiu de les morts en edat infantil per diverses causes i redueix de manera substancial la incidència d’infeccions respiratòries.

Els científics afirmen que la vacuna sembla que 'entreni' el sistema immunitari, aconseguint que reconegui certes infeccions víriques, bacterianes i parasitàries i hi pugui respondre de manera més eficaç. Hi ha poques dades empíriques que permetin afirmar que la vacuna mitiga els efectes d’una infecció per coronavirus, però ja hi ha una sèrie d’assajos clínics en marxa que podrien dissipar tots aquests dubtes tot just en qüestió de mesos, segons informa el diari 'The New York Times'.

Es fan proves a Austràlia, als Països Baixos i se'n voler fer als Estats Units

Les proves van començar a finals del mes passat a Melbourne (Austràlia) “Ningú no diu que sigui una panacea -diu Nigel Curtis, investigador expert en malalties infeccioses de la Universitat de Melbourne i de l’Institut de Recerca Pediàtrica Murdoch, que ha planificat l’estudi-. El nostre objectiu és reduir el temps que els professionals sanitaris es troben malament perquè es recuperin i puguin tornar a la feina més de pressa”. Als Països Baixos, s'ha iniciat un altre assaig clínic amb la participació de 1.000 sanitaris holandesos. La doctor  Denise Faustman, directora del Servei d’Immunologia de l’Hospital General de Massachusetts, busca finançament per posar en marxa un assaig clínic de la vacuna també entre sanitaris de Boston.

Com altres vacunes, la BCG combat un patogen específic: el bacteri de la tuberculosi. Un tema  irresolt és l’efecte que podria tenir la vacuna en els pacients amb un sistema immunitari que genera una resposta excessiva al coronavirus, la qual desemboca en el que es coneix com a tempestes de citocines.

Etiquetes

Comentaris

Trending