Aprovat el nou marc per autònoms que cotitzaran en funció dels ingressos

El projecte de llei ha comptat amb gairebé els vots favorables de tot l'hemicicle, el del conseller Víctor Naudi hi ha votat en contra

El ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, durant la sessió d'aquest dijous del Consell General
El ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, durant la sessió d'aquest dijous del Consell General
El Consell General ha aprovat aquest dijous al matí la reforma de les cotitzacions dels autònoms. D'aquesta manera, a partir de l'entrada en vigor de la modificació de la llei de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) els treballadors per compte propi pagaran en funció dels seus ingressos. Un projecte de llei que ha obtingut un suport gairebé general de l'hemicicle del Consell General, amb 27 vots a favor i 1 en contra, el del conseller del grup mixt Víctor Naudi.

Així doncs, la reforma que afectarà segons ha explicat el ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, a uns 6.500 autònoms i amb el canvi cotitzaran en funció dels seus ingressos tenint en compte dos paràmetres: el benefici obtingut per la seva activitat i la xifra de negoci d'aquesta. El text preveu que a partir d'ara, hi hagi set trams en el règim de cotització. De manera que si abans només hi havia el del 25%, el 50%, el 75% i el 100%, amb la modificació hi haurà també el de: 62,5%, el 125% i el 137,50%. A més, també es crea un règim per a emprenedors de menys de 35 anys amb una cotització de 60 euros mensuals durant els primers dos anys.

El ministre Espot ha destacat que "les modificacions de les cotitzacions dels autònoms donen resposta a una reivindicació històrica" i que compleix "plenament amb els criteris de sostenibilitat del sistema de Seguretat Social". I ha afegit que "ha estat presentat en un moment idoni i adeqüa". Victor Naudi, per la seva banda, ha considerat que és una "proposta feixuga" que no respecta el principi de proporcionalitat.

El president del grup liberal, Jordi Gallardo, ha dit que malgrat que no resolen tots els problemes que afecten els autònoms, són un avenç necessari i urgent de reduir el dèficit legislatiu en relació amb el treball per compte propi. El conseller d'UL-IM, Joan Carles Camp, ha estat més crític, afirmant que és una "reformeta" que no resol els problemes de fons de la llei de la CASS. Camp tampoc considera que estiguin igual de considerats els autònoms que els treballadors assalariats.

Comentaris (3)

Trending