Andorra incrementa el control i la pressió contra les xarxes de contraban franceses

Comentaris

Andorra incrementa el control i la pressió contra les xarxes de contraban franceses
Andorra incrementa el control i la pressió contra les xarxes de contraban franceses

La policia i els duaners han incrementat molt substancialment els controls als passos fronterers francoandorrans per mirar de posar ordre al desenfrenat contraban de tabac, que cada vegada més va associat a delictes suposadament més greus. Les autoritats franceses fa dies que han mostrat la seva preocupació per la situació -fet que també han posat de relleu veïns del Pas de la Casa i el comú d’Encamp- i han exigit d’Andorra una actuació diligent i sense fissures. A part de la col·laboració directa en registres a establiments i la detenció d’un comerciant de 31 anys resident al Principat i que hores d’ara està empresonat en espera que es completin els tràmits necessaris per a l’extradició, agents de la policia han muntat diversos controls les darreres hores, i especialment ahir a la tarda, que van comportar la detenció d’un home francès d’origen magribí que feia tasques de ‘fardista’.

La policia va establir controls, per la tarda, quan el pas de contrabandistes és més que evident les darreres setmanes, en diversos punts d’Encamp, el Pas de la Casa, Incles o Canillo, per posar alguns exemples. En cridar-se-li l’alto, un dels passadors va intentar fer cas omís a l’advertència i arran d’això va ser detingut. L’home està en dependències policials en espera de ser posat a disposició judicial. Se l’acusa de desobediència a l’autoritat més que no pas de cap delicte relacionat amb el contraban de tabac, encara que també podria haver comès alguna infracció administrativa en aquest sentit. Aquest home va ser l’únic detingut. Però hi va haver una vintena més de persones controlades. Com que el volum de tabac, de forma individualitzada, era tan baix, es va aixecar acta del control, es va comissar el producte que duguessin i se’ls va permetre continuar. En cap moment van estar en règim de detenció.

No hi ha una infracció penal susceptible d’arrest fins que no es porta tabac per valor superior a 18.000 euros. De 6.000 a 18.000 euros és una contravenció penal. Es tracta d’una falta que no porta associada una detenció. Si es pot corroborar objectivament que diverses persones actuen en grup, es pot sumar les quantitats de tots plegats i si sobrepassa els 18.000 euros es pot arrestar els presumptes integrants de tota la xarxa. Però no va ser el cas d’aquest dijous. El tabac comissat no és especialment rellevant, segons algunes fonts consultades. Els passadors controlats aquest dijous formen part de la xarxa de contraban controlada per magribins des de Marsella i Tolosa. També s’hauria controlat algun contrabandista ‘espontani’. És a dir, que no està vinculat a cap banda. La immensa majoria dels passadors són d’origen magribí, encara que una part ‘treballa’ per una xarxa dirigida per ciutadans de països de l’Est com Bulgària i Romania.

El desplegament efectuat per la policia aquest dijous va ser força espectacular, amb la utilització fins i tot d’un helicòpter. Algunes fonts properes a l’operació han assegurat que el dispositiu era manifestament exagerat. I que, amb tot, es calcula que una vintena més de passadors que en el moment de l’operatiu estaven a la muntanya poc o molt carregats de matèria primera van aconseguir saltar-se els controls establerts i seguir el seu camí. De forma habitual, els passadors, els ‘fardistes’, duen una caixa de tabac, que sol contenir cinquanta cartrons. Però tampoc no és estrany que vagin força més carregats. 

125 cartrons a l’esquena

En funció de l’estat de forma que presenten o de les directrius rebudes pels seus superiors -les xarxes estan fortament jerarquitzades- poden arribar a carregar uns 125 cartrons. És a dir, dues caixes i mitja. En funció de la marca, però, les caixes són de 25 cartrons o, més usualment, de 50. En qualsevol cas, 125 cartrons equivalen, aproximadament, a uns 35 quilos de pes carregat a l’esquena, passant-los per la muntanya i, encara en aquest temps, amb força neu. Els contrabandistes que actuen de dia sovint van menys carregats que d’altres grups que actuen sobretot a partir de les 10 de la nit (l’operació de dijous es va acabar una estona abans). Els primers van acumulant cartrons de tabac a partir de vendes individualitzades. Els segons, van més a l’engròs.

A part de la derivació cap a la prostitució (proxenetisme) i les drogues, que també s’està investigant tal i com ja va avançar l’Altaveu -el duaner francès detingut i empresonat fa unes setmanes a Perpinyà i que, suposadament, col·laborava tant amb la banda de control total magribí com amb la dirigida per ciutadans de països de l’Est d’Europa, presumptament també participava d’aquest negoci més greu-, els investigadors en el cantó francès estan intentant descobrir i desmantellar indrets que servirien de magatzem als grups que han muntat tota una ‘indústria’ a l’entorn del tabac procedent d’Andorra. Segons algunes fonts, les xarxes acumularien tabac per, almenys en part, acabar-lo traslladant al Regne Unit, on el diferencial de preu encara és molt major respecte del de França.

El reforç del control als punts fronterers es mantindrà. I no es descarta que hi hagi noves operacions o més detencions. Especialment a partir de les dades que es van recopilant a partir de les detencions o les constatacions que es fan amb passadors que es retenen. La situació amoïna des del punt de vista de la seguretat -al Pas i als seus entorns ja hi ha hagut algunes batusses greus les darreres setmanes- però també des del punt de vista de les implicacions diplmàtiques o institucionals que hi pot haver, atès que França, i encara més en període electoral, s’està posant molt forta en el combat del contraban de tabac. I ja no cal dir de la comissió d’altres delictes que s’està descobrint que hi van associats.

Comentaris

Trending