Sense data per posar en marxa el centre d’internament per a joves amb trastorns

Les obres de remodelació de quatre de les sis plantes de l’antiga residència Solà d’Enclar, que havien d’estar inicialment enllestides a final d’aquest mes, porten un retard d’almenys 50 dies per la pandèmia

L'antiga residència Solà d'Enclar en plena remodelació.
L'antiga residència Solà d'Enclar en plena remodelació. Toni Solanelles

Les obres de remodelació de l’antiga residència Solà d’Enclar per transformar-lo en un centre d’internament i reeducació de joves amb trastorns de conducta i addiccions avancen. Però a una velocitat molt menys àgil del que havia de ser. La pandèmia en té una bona part de culpa. Però no només. Hores d’ara, i tot i que ja s’està elaborant el projecte de gestió de l’equipament, no hi ha una data concreta per a la posada en marxa d’un servei que les associacions d’adolescents i joves i vinculades amb malalties mentals no acaben de veure clar.

Els treballs de remodelació de la residència ubicada al carrer Gil Torres d’Andorra la Vella, a tocar de l’antiga i abandonada clínica hospitalària, estava dividits en dues fases. La primera és la que havia de transformar quatre de les sis plantes del recinte per construir-hi concretament el denominat Centre Residencial d'Educació Intensiva (CREI). Els treballs es van iniciar el 30 de gener del 2020 i tenien una data de finalització prevista al darrer dia d’aquest mes de juliol.

El rètol d’obligada ubicació quan es fa una obra pública amb tot un seguit d’indicadors bàsics -constructora, directors d’obra, terminis d’execució…- encara reflecteix el 31 de juliol del 2021 com a data de finalització dels treballs. Però no serà. Hi haurà almenys cinquanta dies de retard. La crisi sanitària va fer aturar les obres del tot un temps i les va ralentí després. A més, segons que han explicat les fonts consultades, també hi va haver dificultats per aconseguir uns equips específics que s’han d’instal·lar a l’equipament per qüestions de seguretat. De fet, aquest dimecres el BOPA ha publicat un decret d'ampliació del contracte per 49 dies. 

Com s’ha dit, l’equipament que té com a objectiu poder acollir joves que requereixin un abordatge socioeducatiu i terapèutic, ocuparà quatre de les sis plantes de la residència. Les dues plantes restants s’han d’adequar com a habitatge d’ús social. També està prevista una actuació a les plantes soterrades per ubicar-hi instal·lacions com el vestuari del personal, despatxos d’administració, infermeria, una aula i un taller. En total el CREI comptarà amb una superfície d’uns 2.100 metres quadrats.

De moment, ni les associacions que hi tenen un interès especial saben res d’un centre que consideren que serà més repressiu, d’internament i reclusió, que no pas d’integració social. Tampoc el Govern, preguntat oficialment per diferents vies, ha pogut precisar la data de posada en marxa de l’equipament ni l’estat de la qüestió.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending