Quatre de cada deu pensions estan per sota del llindar de pobresa extrema

L’expert proposat per la Unió Sindical, Antonio González, qualifica el sistema actual “d’inadequat” i reclama que la reforma aposti per millorar les prestacions, tot assegurant un increment dels ingressos apuntat les cotitzacions i destinant tota l’aportació a la jubilació

Un instant de la reunió de la comissió celebrada aquest matí.
Un instant de la reunió de la comissió celebrada aquest matí. DEMÒCRATES

L’expert proposat per la Unió Sindical d’Andorra (USdA) per comparèixer a la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS, Antonio González, ha criticat durament el sistema andorrà. L’ha titllat “d’inadequat”, ja que “no respon al nivell de vida” del país. En concret, ha posat en relleu que quatre de cada deu prestacions estan per sota del llindar de l’extrema pobresa. Per això entén que la reforma que s’ha d’abordar també ha de tenir com a prioritat millorar aquesta situació.

Durant la seva compareixença, González ha argumentat amb diferents elements les seves afirmacions. “El sistema actual no garanteix bones pensions”, ha assegurat. I per demostrar-ho, ha recorregut a les dades. Així, ha explicat que vuit de cada deu pensions de residents són inferiors al salari mínim interprofessional, una de cada dues se situa per sota del llindar de pobresa i quatre de cada deu, encara pitjor. No arriben ni al llindar que marca l’extrema pobresa.

Dos de cada deu prestacions no arriben al salari mínim i una de cada dues estan per sota del llindar de pobresa, segons ha denunciat l'expert

Un motiu d’aquesta situació és la baixa cotització, agreujat pel fet que la meitat d’aquesta aportació es destina a la branca general, per afrontar la despesa sanitària. Sobre aquest punt, no ha dubtat a parlar obertament d’una “antigalla” que “ja no es fa gairebé a cap país”. A això se suma el fet que molts pensionistes han contribuït al sistema menys de trenta anys.

“Cal millorar substancialment els nivells de pensió i la generació dels drets de pensions per part de les persones al llarg de la seva vida laboral”, ha explicat a l’hora de referir-se a les possibles mesures a prendre en la futura reforma. En aquest sentit ha posat en relleu que, en aquest àmbit “Andorra només hi destina el 3,6% del PIB; no hi ha cap altre país d’Europa que gasti tan poc”.

Aquest seria un dels pilars de les modificacions a implementar, lògicament també “millorant els ingressos” perquè “no es pot tenir bones pensions amb cotitzacions tan baixes”. En aquest punt, més enllà d’elevar les aportacions, ha defensat que cal destinar-les al 100% al sistema, destriant el que s’aporta per despesa sanitària.

Un segons pilar seria “desenvolupar un sistema assistencial comparable als països de l’entorn i que atengui qui realment ho necessita”. El tercer punt clau serà impulsar plans complementaris a les empreses. “Així, s’evita que tot recaigui sobre una paga, la pensió pública, i és més fàcil desenvolupar-lo”, ha indicat.

Sobre aquesta presentació, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, ha lamentat que les explicacions de González fa temps que s’han denunciat des del sindicat. “Estem a un país on venem pisos a 2,3 milions i tenim unes pensions de misèria”, ha denunciat, tot lamentant que “qui ho pateix és gent que veu que arribar a final de mes és tota una utopia; i tot per polítiques inadequades, de contenció, que encara arrosseguem i que ens comporta arribar a situacions dramàtiques”.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending