El PS presentarà una moció per l’augment de les tarifes de residències sociosanitàries

La ministra d’Afers Socials ha defensat que aquest canvi es deu a que els preus no estaven adaptats a la llei aprovada l’any 2014 i que el cost total no s’ha incrementat en cap cas

El president socialdemòcrata, Pere López, durant la sessió d'aquest dijous.
El president socialdemòcrata, Pere López, durant la sessió d'aquest dijous. Partit Socialdemòcrata

El president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha anunciat durant la celebració del Consell General que es té la intenció de presentar una moció parlamentària per l’augment de les tarifes de residències sociosanitàries. Durant el debat que s’ha generat, la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet i, fins i tot, el cap de Govern, Xavier Espot, han exposat diferents i diversos motius. Han anat des que els preus no estaven adaptats a la llei aprovada l’any 2014, com que el cost total no s’incrementarà o la “corresponsabilitat”. 

“Després del debat d’avui es fa més necessari que hi hagi un de més endreçat entre els grups parlamentaris”, ha exposat López, “per tant demà presentarem una moció perquè tots es puguin pronunciar al respecte d’aquest increment, que queda clar que és un increment”. Així, el president socialdemòcrata ha fet palès la intenció de fer tot el possible d’aturar una mesura que ha titllat d’injusta i de perjudicar a les famílies. “Com a societat hem passat dos anys molt durs de pandèmia, però hi ha determinats col·lectius que han sofert més que la resta, entre ells la gent gran”, ha explicat, per justificar que aquest augment afectaria a un dels sectors més vulnerables de la ciutadania.  

Malgrat això, el que ha defensat en tot moment el Govern, amb les diverses exposicions dels ministres i el cap de l’Executiu, és justament el contrari. “Aquest model no deixa fora del sistema a ningú, ni ara ni en el futur, perquè és molt més equilibrat”, ha explicat Pallarés. La titular de la cartera d’Afers Socials ha assegurat que en cap moment es descuidaran les necessitats de les persones que tinguin carències, “continuarem aportant la part que ells no puguin”. Parlant, concretament, de justícia, Espot ha afirmat que “no em sembla just que destinem tants diners per pagar la plaça d’aquesta persona que té un patrimoni de 20 milions d’euros, perquè els podríem destinar a donar més i millors serveis socials a aquelles persones que no tenen aquest patrimoni, sinó que no tenen absolutament res”.

Teresa Milà i Carme Pallarés han estat les encarregades de fer públic l'increment de tarifes.

Relacionat

Govern encareix les tarifes per entrar a una residència sociosanitària

Més enllà de la justícia, la corresponsabilitat, i canvis tarifàries que no eren tant com semblava o que sí que ho eren, Benazet ha explicat que al país es tenien centres on les tarifes màximes que es pagaven “estaven fora de mercat”. A banda, el ministre també ha exposat que “a França i a Espanya i a centres que tenien tarifes que no anaven acompanyant la complexitat del que s’estava fent, s’ha ajustat a aquella prestació sanitària que requereix cada persona”. I això mateix és el que indica que s’ha fet a Andorra. A més, ha acusat a López d’inventar-se un augment desproporcionat, que no s’ajusta a la realitat. En aquest aspecte, el president socialdemòcrata ha justificat que, més enllà de la diferència, es tracta d’un increment, “que a més em sembla que és voluntari, que el Govern ha volgut incrementar aquestes tarifes”.

Espot també ha volgut remarcar que la mesura adoptada és molt similar a les presses pels països escandinaus. “La llei de serveis socials i sociosanitaris ha suposat un avenç exponencial en la implementació d’uns serveis de qualitat en el nostre país, emmirallant-nos en les millors pràctiques”, ha assegurat el cap de Govern. Així mateix, ha retret a López que “no ens faci ser progressistes i socialdemòcrates a nosaltres”, i que “miri el que s’aplica als països del nostre entorn, li puc ben garantir que el nostre sistema és més protector i més social que molts, fins i tot alguns governats per partits de la seva afiliació política”.

Tots els participants en la reunió entre PS i gent gran

Relacionat

El PS comparteix amb la gent gran el neguit dels nous preus del centres sociosanitaris

Malgrat tota l’exposició de motius i justificacions del moment i del perquè de la mesura, López ha continuat mantenint que es presentaria una moció parlamentària. Pallarés, per la seva banda, ha anunciat que farà acte de presència en una comissió per explicar bé tots els canvis, tot i que el president socialdemòcrata li ha dit que es tracta d’un acte “poc útil”, sent una mesura que ja està en marxa. Espot, per la seva banda, li ha recriminat voler iniciar un debat en el qual el Govern no podrà participar i no podrà exposar els seus arguments.

Comentaris (2)

Trending