Més diners perquè els comuns puguin organitzar viatges per a la gent gran

La federació presidida per Fèlix Zapatero espera que en el pressupost del 2024 el Govern hi contempli una partida per transferir a les administracions parroquials en funció de la població per fomentar una mena d’IMSERSO a l’andorrana

Fèlix Zapatero conversant aquest migdia amb la ministra Trini Marín.
Fèlix Zapatero conversant aquest migdia amb la ministra Trini Marín. Toni Solanelles

El president de la Federació de la Gent Gran, Fèlix Zapatero, espera que en el pressupost del 2024 el Govern hi contempli una partida per transferir a cada comú per tal que aquests disposin de més diners destinats, en exclusiva, a l’organització de viatges per a les persones de la mal anomenada tercera edat. Es tracta de potenciar una mena de servei que voldria replicar, a l’andorrana, el programa que ofereix l’IMSERSO a Espanya i a la qual els residents espanyols al Principat s’hi poden acollir però, en canvi, amb nacionalitat andorrana aquesta subscripció és totalment impossible.

Amb posterioritat a la presentació del nou sistema de tràmits prioritaris per a la gent gran i les persones amb discapacitat, Zapatero ha recordat altres necessitats que té el col·lectiu de persones majors de 65 anys, en unes demandes que ja es van consensuar, almenys, durant l’assemblea que la federació va fer el maig. El president de la federació ha parlat del viatge a nivell nacional i de l’increment de proves preventives de detecció de càncers.

Quant als viatges per a la gent gran, Fèlix Zapatero ha explicat que es va tractar la qüestió amb diversos dirigents governamentals, inclòs el cap de l’executiu, Xavier Espot, però es va arribar a la conclusió que es podria entrar en un conflicte de competències amb els comuns. Per tant, el que s’hauria explicat al col·lectiu de la gent gran és que es podria buscar alguna fórmula de finançament.

S’està en converses per mirar d’ampliar el ventall de suport públic per tal de poder prevenir càncers de pell o de pròstata o malalties de naturalesa oftalmològica com el glaucoma

En aquest sentit, Zapatero ha explicat que el que s’ha apuntat des de la federació és que el Govern faci una mena de subvenció. El col·lectiu en cap cas gestionaria res. La idea és que es transfereixen diners, els que s’acordin, als comuns, en funció de la població de cada parròquia, per posar un exemple, i siguin els comuns que organitzin aquests viatges. De fet, ha recordat Zapatero, corporacions com les de Canillo, Escaldes o Sant Julià ja ofereixen aquesta mena de serveis.

Per tant, ha indicat el president de la gent gran, sí els comuns disposessin d’una major capacitat econòmica gràcies a la participació de l’administració central, es podrien organitzar més viatges i, almenys, que fossin més assequibles encara del que ho siguin ara o que beneficiïn a més gent. El camí estaria traçat i caldria acabar-ho de definir a través de les eines pressupostàries.

Quant a les proves mèdiques en relació al càncer, Zapatero ha explicat que ja es fan mamografies gratis a les dones entre 67 i 74 anys a raó d’una prova cada dos anys per diagnosticar possibles tumors de mama. També es fan gratis analítiques de femta per detectar eventuals càncers al recte i al còlon. I ara s’està en converses per mirar d’ampliar el ventall de suport públic per tal de poder prevenir càncers de pell o de pròstata o malalties de naturalesa oftalmològica com el glaucoma.

Comentaris (8)

Trending