“Hi ha maltractament psicològic, amenaces verbals i s’han arribat a donar bufetades”

L’USd’A repudia el comportament del director de la Creu Roja però alerta que en alguns casos la situació va més enllà perquè “alguns comandaments estan fent la vida impossible al treballador”

Un vehicle de transport sociosanitari de la Creu Roja.
Un vehicle de transport sociosanitari de la Creu Roja. CREU ROJA ANDORRANA

La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) celebra que la Creu Roja Andorrana comenci a adoptar decisions tendents, suposadament, a resoldre el mal clima laboral i més que això que fa temps que hi havia a l’entitat. Però lamenta que quan fa més d’un any va denunciar que les coses no anaven bé a l’entitat “tothom se’ns va tirar a sobre, com si haguéssim tocat Jesucrist clavat a la creu”, manifesta el primer secretari de l’organització sindical, Gabriel Ubach, que alerta que la situació no s’acaba apartant només el director.

Ubach recorda que quan fa més d’un any es va denunciar el cas de la Creu Roja a través d’un comunicat escrit que ja alertava de coaccions i assetjaments laborals per tal de renegociar alguns contractes, “tothom se’ns va posar en contra i ningú ens va donar suport. Tothom ens va fotre hòstia perquè dubtàvem de la Creu Roja amb la feina que feien. Nosaltres mai no hem dubtat de la feina de l’entitat. Ni tan sols de la junta directiva. Però sí d’alguns dels seus comandaments”.

-

Relacionat

L’USd’A denuncia greus corrupteles i malestar a la Creu Roja 

Ubach assegura que a l’entitat, internament, “hi ha maltractament psicològic, amenaces verbals i s’han arribat a donar bufetades”. “En cap moment hem criticat l’organització, però sí vam posar de relleu el que hi passava”, que asseguren que va més enllà de la direcció. “Alguns comandaments estan fent la vida impossible al treballador”, alerta el primer secretari de l’USd’A, que recorda que quan van denunciar la situació només el vicepresident, David Fraissinet, va mostrar un cert interès i “es va atansar a nosaltres”.

Es va acordar que s’analitzaria la situació i es mantindrien reunions periòdiques, “però hi va haver una campanya tan brutal en contra nostra” que Ubach suposa que l’entitat va considerar que ja no calia fer res més perquè ja s’havia parat el cop. “I aquí ho tens. A Andorra no passa mai res. Aquesta és la manera de fer-se l’andorrà. I aquestes coses no només estan passant a la Creu Roja, hi ha moltíssims casos més”, però molta por a denunciar i encara més espant pensant en la repercussió futura “per a la víctima, no pas per qui comet la infracció”.

Comportament ‘sexual’

Demanat Ubach si té constància d’actituds poc proclius de Jordi Fernàndez, el director apartat amb una excedència pactada, de naturalesa sexual, Ubach diu que “alguna cosa sabíem. Però les persones que ens ho van comunicar no van voler denunciar. Si ho haguessin fet, hauríem acompanyat fins on hagués calgut. Però són qüestions molt delicades. I si algú sap que la denunciant ets tu, amb aquest historial on vas a treballar després. Es criminalitza la víctima, en aquest país”.

“En cap moment hem criticat l’organització, però sí vam posar de relleu el que hi passava”, que asseguren que va més enllà de la direcció. Però hi va haver una campanya tan brutal en contra nostra” que Ubach suposa que l’entitat va considerar que ja no calia fer res més perquè ja s’havia parat el cop. “I aquí ho tens. A Andorra no passa mai res”

El primer secretari de l’USd’A deixa al marge de qualsevol actuació irregular la junta directiva. Però la responsabilitza de no haver actuat abans. De no haver fet la feina de depuració de responsabilitats quan tocava. Una de les circumstàncies que haurien avalat ara la sortida de Fernàndez tenen a veure amb allò de “lucrar-se d’algunes activitats” que l’organització sindical ja va denunciar al seu dia. Segons algunes fonts, ‘es confonien’ per exemple recursos que l’administració facilitava per unes tasques amb utilització dels recursos per a usos o necessitats de l’entitat.

Sobre actituds que algunes treballadores o persones properes a la Creu Roja haurien denunciat respecte del director i que tindrien un component íntim hi hauria, per exemple, el fet de fer comentaris fora de lloc, demanar fotografies o, fins i tot en algun cas, canviar algunes empleades de funcions o rols laborals en funció de si acceptaven o no propostes d’anar a sopar. Sempre tot presumptament i amb la visió de la junta de l’entitat que no eren fets prou contundents com per iniciar accions de naturalesa penal. L'excedència pactada, que s'havia plantejat inicialment com una suspensió de sou i feina, caldrà veure ara cap a on evolucionarà. Especialment quan l'administració hagi d'adoptar també alguna decisió.

Comentaris (8)

Trending