L’USd’A denuncia greus corrupteles i malestar a la Creu Roja 

L’organització sindical dibuixa un escenari pèssim entre el personal de l’ONG que, a parer seu, té més interès en lucrar-se amb la seva activitat que no en oferir el servei social que feia fins ara

-
-
La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) dibuixa un escenari de malestar entre el personal de la Creu Roja Andorrana i de corrupteles entre alguns dels dirigents de l’entitat, que estaria immers en una profunda reestructuració. L’organització sindical assegura que hi ha càrrecs intermedis de l’ONG que estan proferint amenaces i coaccions als treballadors amb l’objectiu que signin nous contractes que consideren “il·legals”. Alhora, acusen la divisió nacional de la Creu Roja de voler-se lucrar amb l’activitat que duen a terme i deixar de banda el component més social que li pertocaria. La direcció de l'entitat té previst respondre en breu a les greus acusacions que se li fan.

A través d’un comunicat, l’USd’A denuncia fets molt greus i irregulars. Per ara, i com que el gros dels treballadors està afiliat al sindicat, només es fa pública la situació en espera d’una reacció per part de la junta directiva de l’entitat. Tot plegat s’emmarca en l’arribada d’un nou director que estaria duent a terme una profunda remodelació de l’entitat i que, segons algunes fonts, hauria posat ordre. Segons aquestes fonts, les queixes articulades a través de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) podrien ser una resposta del personal que ha sortit més malparat amb els canvis que s’estan duent a terme.

Fonts sindicals consultades per l’Altaveu han explicat que el nucli central del problema ve donat per la intenció de la nova direcció de canviar els contractes verbals del personal que fa més anys que presta servei a la casa per contractes escrits. Quan s’ha volgut fer aquest pas, les condicions que s’oferien no tindrien res a veure amb allò de què es gaudia i el personal ha posat el crit al cel. I tot i que la Creu Roja, com a empleadora, ha fet formalment marxa enrere, hauria començat una suposada cacera de bruixes i pressió, que ha obtingut com a primera resposta la denúncia pública sindical. 

La situació s’emmarca en un canvi en la direcció de l’entitat i una profunda remodelació d’aquesta, que inclou superar la fase dels contractes laborals verbals i passar-los tots a escrits

Sia com vulgui, i sempre segons el comunicat de l’USd’A, “en els últims mesos s’estan produint destitucions obligades de càrrecs, als quals, els obliguen a signar una renúncia d'una prima per al càrrec que ocupaven, produint-se una situació il·legal. Es contracten nous empleats sense passar per edicte; un personal que formava part de la junta directiva de la Creu Roja”. S’atribueix les principals anomalies al cap d’àrea i al seu adjunt, i l’USd’A cita en el seu comunicat “fonts coneixedores del cas”.

Sempre segons l’USd’A, i mentre s’espera una resposta oficial de la Creu Roja, “el manteniment dels vehicles els realitzen les amistats del cap d'àrea i de l'adjunt. Els uniformes del personal són adquirits a una empresa en la qual treballa l'adjunt del cap d'àrea, sense comparar diferents pressupostos ni passar per edictes”. El el comunicat l’organització sindical recorda que “la persona que actualment ocupa el càrrec d’adjunt, anteriorment cap de servei de transport, va ser destituït per assetjament i persecució als treballadors, inclús agredint-ne dos d'ells. Avui dia aquest senyor té un càrrec superior a l’anterior".

Per a l’USd’A, la Creu Roja vol “utilitzar els seus treballadors remunerats per cobrir la seva activitat voluntària, la qual sempre s'ha cobert amb personal voluntari, coaccionant als treballadors”. “Amb els nous canvis sanitaris a escala nacional a la vista, a la Creu Roja els interessa més econòmicament poder prestar serveis al SAAS i abandonar el seu principal treball com a transport sanitari col·lectiu, que és menys lucratiu”. En aquest marc, “l’interès de la Creu Roja per a un futur pròxim és començar a lucrar-se amb la seva activitat, cobrant ajudes socials que avui en dia eren gratuïtes com a ONG que és”.

L’USd’A recorda que la Creu Roja és una organització subvencionada per Govern i no ha de poder obtenir beneficis. L’organització sindical considera que el millor seria dur a terme una auditoria interna per mirar d’aclarir la situació, alhora que no es creu que Creu Roja Internacional estigui “massa orgullosa” de la gestió actual que s’estaria fent en la seva divisió andorrana. També s’informa que en l’actualitat, Creu Roja ha signat un conveni de col·laboració amb una empresa de transport sanitari de nova creació -Ambulàncies Carlemany- per prestar el personal voluntari de l’organització per fer serveis preventius de l’empresa privada.

Comentaris (12)

Trending