El Govern busca com reactivar els centres de dia de les residències sociosanitàries

Sobre la taula hi ha l’opció de trobar un espai extern al qual puguin anar, amb les pertinents mesures de seguretat, els padrins que s’han quedat sense atenció des de l’esclat de la crisi del coronavirus

Un instant de la reunió de la Comissió de Seguiment Sociosanitari.
Un instant de la reunió de la Comissió de Seguiment Sociosanitari. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern vol trobar la fórmula de donar servei als padrins que eren usuaris dels diferents centres de dia de les residències sociosanitàries i que, arran de l’esclat de la crisi del coronavirus, no hi poden acudir a aquestes dependències per minimitzar el risc de contagi dels avis interns. Una possibilitat que hi ha sobre la taula és la de cercar un espai específic separat, a banda de preparar protocols estrictes que garanteixin la seguretat. A banda, el ministeri de Salut i el SAAS volen oferir a la gent gran que marxi de vacances l’opció de sotmetre’s a una doble prova TMA o PCR a la tornada.

La situació dels usuaris d’aquestes dependències ha estat un dels temes que s’han abordat en la primera reunió de la Comissió de Seguiment Sociosanitari, que ha aplegat representants del Govern, el SAAS, les mateixes residències, tant públiques com privades, la Federació de Gent Gran i l’Escola de Meritxell. L’esclat de l’emergència provocada per la Covid-19 va obligar a tancar aquests serveis, que encara no han pogut recuperar el seu funcionament normal. Com a conseqüència, els padrins que hi passaven el dia allà, ara han de romandre a casa.

Salut vol fer un cribratge doble entre aquells padrins que tornin al país després de passar les vacances a l’estranger

Els assistents han consensuat la necessitat de trobar una solució. Queda clar que, per ara, no és aconsellable reobrir els centres de dia de les diferents residències. El risc que el virus pugui tornar-hi a entrar és massa gran. L’alternativa que s’ha valorat suposaria trobar unes dependències externes als centres sociosanitaris on, amb les pertinents mesures de seguretat, puguin acudir els usuaris.

Per tant, per un costat es treballarà en la recerca d’aquest espai, tasca per a la qual es vol comptar amb la col·laboració de la Creu Roja. Per l’altra, el ministeri de Salut i el SAAS es posaran mans a l’obra per elaborar un protocol per a la utilització d’aquest servei amb prou garanties.

Un altre tema abordat en la trobada ha estat la proposta de Salut per oferir la possibilitat gratuïta de fer-se proves diagnòstiques –PCR o TMA- a aquells padrins que marxin de vacances fora del país. Un cop tornin, es podran sotmetre a aquests tests per comprovar que no han contret el coronavirus durant la seva estada a l’estranger. Aquest cribratge es faria en dues tandes, amb proves separades per una setmana.

El SAAS i l’executiu han tret pit davant una possible segona onada: hi ha el doble d’equips de protecció que els emprats entre març i juny

Durant la reunió, des de Govern i SAAS s’ha volgut remarcar que el país compta amb prou recursos materials de protecció per afrontar una possible segona onada de la Covid-19. En concret, s’ha assegurat que un estoc equivalent al doble de tot el que es va gastar entre març i juny. També s’ha explicat que es treballa per preparar una normativa que pugui permetre als residents dels centres sociosantiaris algunes sortides limitades, sempre amb acompanyament del personal.

La comissió neix amb la voluntat de reforçar la coordinació de les accions preventives davant la Covid-19 en els centres públics i privats. La trobada ha servit per generar els primers contactes i sinergies entre els diferents actors que la configuren. L’òrgan té com a objectiu reforçar la coordinació de totes les mesures preventives i també d’aquells protocols d’actuació a dur a terme un cop es detecta un nou positiu.

Etiquetes

Comentaris

Trending