Govern adjudicarà directament a sis arquitectes els projectes dels pisos a preu assequible

Mitjançant un conveni tancat amb el col·legi, s’ha sortejat cada bloc a un professional per agilitzar al màxim el procés i s’espera poder licitar les obres necessàries de la majoria d’immobles abans de finals d’any

Ferré, Marsol i Sònia Palau, degana del col·legi d'arquitectes, han signat el conveni.
Ferré, Marsol i Sònia Palau, degana del col·legi d'arquitectes, han signat el conveni.

Govern vol avançar el més ràpidament possible amb la rehabilitació dels edificis que ha comprat o llogat per convertir-los en blocs de pisos amb un preu de lloguer assequible. Per això, ha optat per adjudicar a dit els projectes de cada immoble a un arquitecte. Això sí, el procediment s’ha fet en col·laboració amb el col·legi, via conveni ara rubricat. Ha estat la mateixa entitat qui a través d’un sorteig -tècnicament un procés d’insaculació- ha decidit quin professional assumia cada bloc. Es confia que abans de finals d’any es pugui licitar les diferents obres necessàries.

Justament, Govern -via ministeri de Territori i Urbanisme i el de Presidència, Economia, Treball i Habitatge- ha rubricat amb el col·legi d’arquitectes el conveni que tanca aquest procediment-. D’aquesta forma, a partir d’aquest mateix dimecres es confia poder començar a treballar amb els diferents professionals per valorar quines obres cal fer a cadascun dels edificis i quin cost real poden tenir -fins ara, bàsicament, es té una estimació-. “Ho fem a efectes d’agilitzar tot el procés i començar a treballar pels edificis de pisos a preu assequible”, ha justificat la ministra, Conxita Marsol.

A partir d’ara, com ha indicat el titular de Territori, Raul Ferré, “convocarem a cadascú dels professionals per fer una visita al seu bloc; després hauran de presentar un pressupost que Intervenció haurà de validar”. Per tant, es té clar que es vol accelerar vista “la necessitat de tenir al mercat aquests habitatges”. En aquest sentit, segons Marsol, “la intenció seria que al novembre o desembre poguéssim fer els concursos per adjudicar les obres”. La ministra ha recordat que “ja tenim les partides del crèdit i les del pressupost i seria important treure’ls ja aquest any”.

Aquest interès per agilitzar es va valorar amb el mateix col·legi, que va fer un procés intern. En una primera reunió, es va explicar als col·legiats (al voltant d’una trentena) la intenció de Govern. Posteriorment, es va traslladar els neguits que havien sorgit i es van incorporar al conveni. Un cop acordat tot, es va fer un procediment “d’insaculació”. Bàsicament, un sorteig. Amb una urna per cadascun dels blocs, cada professional va ficar la papereta en aquells en els quals estava interessat. I es va anar traient un elegit i un suplent. Sempre, amb una condició. Cap arquitecte s’ocuparia de més d’un edifici.

El bloc al carrer Roureda de Sansa.

Relacionat

Marsol es marca el repte de tenir 100 pisos a preu assequible a finals del 2024

Així, Jaime Férriz i Azahara Jurado seran els que assumiran el projecte dels dos blocs Ribasol, a Arinsal; Eva Dalmeu, el de l’antic hotel Font de Ferro, a Aixovall. Per la seva banda, Miquel Burgués s’encarregarà de la reforma del bloc ja propietat de Govern -l’escriptura es va signar divendres, a Roureda de Sansa i Xavier Orteu de l’Hermus, a Encamp, la compra del qual es tancarà dijous. Per últim, Arnau Sampere assumirà la rehabilitació de l’hotel Pellicer, a Canillo i Jacint Gil i Pau Iglesias la de l’edifici comprat a l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià de Lòria.

“D’aquesta forma, evitem el termini que comporta una convocatòria pública d’aquestes característiques que de seguida són dos mesos”, ha apuntat Marsol, que considera “positiu agilitzar tot el procés”. La ministra ha defensat la fórmula escollida: “El que veiem és que hi ha una necessitat, tots són conscients, i ara que ja tenim els habitatges, cal posar fil a l’agulla com més ràpidament millor. Hem evitat l’adjudicació a dit i hem donat l’opció de participar a tots”.

Des del col·legi, la seva degana, Sònia Palou també ha valorat positivament la fórmula emprada. Primer, ha indicat que “la casuística en què estem és d’interès nacional i permet la contractació a dit” i, en canvi, “en comptes de decidir, s’ha fet un procés participatiu i obert”. A banda, ha apuntat que “vam consultar al nostre advocat i hi va coincidir; el Govern té la potestat per fer-ho i en aquest cas entra dins la casuística legal”. També s’ha mostrat convençuda que no ha de comportar un cost més car per a l’executiu. “Vull creure que tots els nostres col·legiats entendran que estem en una obra d’interès pública i que es donaran uns barems ajustats al que hagin de fer, tenint en compte el projecte a fer, la direcció i, també,  la responsabilitat civil que assumeix un arquitecte durant tots els anys que vulgui la Batllia”.

Pel que fa a algun dels edificis, Marsol ha donat detalls fins ara no revelats. Per exemple, l’Hermus d’Encamp, que ha costat 3,15 milions, disposa d’un terreny annex que també quedarà per a Govern i que, més endavant, es podria fer servir per fer més pisos o per altres equipaments governamentals. S’entén que d’aquest bloc es podran fer fins a 24 pisos, alguns de planta baixa -ideals, segons Ferré, per a gent gran-. S’estima que, en aquest cas, la rehabilitació costarà 850.000 euros.

Comentaris (19)

Trending