Marsol es marca el repte de tenir 100 pisos a preu assequible a finals del 2024

La ministra ha signat la compra del primer bloc que es destinarà a habitatge públic, el del carrer Roureda de Sansa d’Andorra la Vella, i en les pròximes setmanes es rubricaran dos més, a Sant Julià i Encamp; es confia que ja a mitjans de l’any vinent es puguin adjudicar els primers immobles

El bloc al carrer Roureda de Sansa.
El bloc al carrer Roureda de Sansa.

Govern ja té a les seves mans el primer dels edificis que comprarà per convertir-los en blocs de pisos a preu assequible. Aquest matí, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha signat davant notari l’escriptura d’un immoble situat al carrer Roureda de Sansa d’Andorra la Vella. A mitjans de l’any vinent, s’espera haver-lo convertit en catorze pisos. En les pròximes dues setmanes, s’ha de rubricar la compra de dos més. Tot amb la idea que a final del 2024 es puguin tenir un centenar d’habitatges disponibles.

Es tracta del primer bloc del qual es formalitza la compra. Govern pagarà un total de 1,876 milions d’euros per l’edifici que, ha volgut destacar Marsol, està “ben situat, prop del centre”. Ara, s’haurà d’encarregar el projecte de rehabilitació i posteriorment fer les obres. Si tot surt com es preveu, s’haurien de poder disposar a mitjans de l’any vinent de 14 pisos, d’entre 60 i 80 metres quadrats.

La ministra ha volgut deixar clar que volen accelerar en la creació d’immobles a preu assequible. Així, la setmana vinent es tancarà una altra operació: un dels blocs de Sant Julià. I la següent, la compra de l’hotel Hermus, a Encamp, per un preu de 3,15 milions. En aquests dos casos també es creu que la reforma podria ser relativament àgil. “Volem actuar de presa. Sabem que la solució és complicada però volem prendre mesures perquè som conscients de la preocupació de la gent”, ha defensat Marsol..

Marsol, durnat la signatura de l'escriptura.
Marsol, durnat la signatura de l'escriptura.

Així, la voluntat és que a finals del 2024 Govern ja tingui un parc públic d’uns 100 pisos. Als abans esmentats s’han de sumar els que sortiran de la conversió de l’antic hotel Àrtic, també a Andorra la Vella. Aquests, de fet, seran els primers que hauria de tenir l’executiu. “Han de ser claus en mà i la previsió és que ens els donin a l’abril”, ha explicat Marsol. I, ja de cara al 2025, arribar als 200 i als 300 a finals de legislatura, sumant altres projectes en marxa.

L'hotel Arbella i l'altre edifici que es quedarà Govern, en aquest cas arrendat, per fer pisos de lloguer.

Relacionat

3,5 milions per l’hotel Arbella a Ordino i 3,15 per l’Hermus a Encamp per fer pisos de lloguer

Justament, per la compra de l’Àrtic s’està pendent de l’aprovació, dimecres vinent, de la llei que ha de crear els fons necessaris per afrontar l’operació. La ministra s’ha mostrat confiada a tenir un ampli suport, ja que “l’habitatge és una qüestió important on no hi hauria d’haver confrontació política”. Així, un tema que també es vol treballar amb els grups parlamentaris és el reglament que ha de regular l’accés de la ciutadania a aquests immobles.

“Estem treballant de forma intensa. Volem presentar-ho aviat a Govern i també als grups”, ha comentat. En aquest sentit, ha avançat que amb totes les peticions que es rebin “es farà una llista conjunta de totes les persones”. A partir d’aquí, “s’anirà adjudicant segons els tinguem i en funció de les característiques de cada pis i de cada demandant”.

Un cop es tanquin les operacions ara en marxa, incloses també les de lloguer, Govern no preveu, per ara, adquirir més immobles. Es considera que 300 és una bona xifra, més quan, ha recordat Marsol, cal sumar altres projectes que fan els comuns, com ara els d’Andorra la Vella al costat del Cedre o el d’Escaldes-Engordany a l’avinguda del Pessebre. També ha volgut remarcar que entre els diners que s’aprovaran dimecres i els del crèdit anterior, del passat octubre, sumen un total de 47 milions destinats exclusivament des de Govern a l’habitatge.

Comentaris (25)

Trending