3,5 milions per l’hotel Arbella a Ordino i 3,15 per l’Hermus a Encamp per fer pisos de lloguer

Govern també comprarà el Font de Ferro a Aixovall (1,5), un edifici a l’avinguda Verge de Canòlich a Sant Julià (576.000 euros) i un altre al carrer Roureda de Sansa a Andorra la Vella (1,877), a banda de tancar el lloguer de quatre immobles més per 30 o 50 anys

Comentaris

L'hotel Arbella i l'altre edifici que es quedarà Govern, en aquest cas arrendat, per fer pisos de lloguer.
L'hotel Arbella i l'altre edifici que es quedarà Govern, en aquest cas arrendat, per fer pisos de lloguer.

Dos establiments turístics, els darrers temps destinats a allotjar temporers, s’emportaran bona part de la inversió de Govern en compra d’edificis per convertir-los en pisos de lloguer a preu assequible. Són l’Arbella, a Ordino i l’Hermus, a Encamp. S’abonaran 3,5 i 3,15 milions d’euros respectivament. Pel que fa a un altre antic hotel, el Font del Ferro, el cost serà d’1,5 milions. També s’adquireix un bloc al carrer Roureda de Sansa, a Andorra la Vella, i un a l’avinguda Verge de Canòlich, a Sant Julià.

Així es pot comprovar en l’edicte publicat al BOPA amb la resolució del concurs -tot i que no incorpora tots els immobles acordats, a falta de tenir disponibilitat pressupostària-. De moment, de forma immediata es tanca la compra de cinc edificis: tres a Sant Julià, un a Encamp i un altre a Ordino. En total, 8,75 milions d’inversió.

L’edifici ordinenc és, justament, el més car. De casa Nicolau (Toni Riba), costarà 3,524 milions. De fet, es tracta d’una operació doble, que involucra dos blocs situats a la carretera del coll d’Ordino, un al costat de l’altre. Un d’ells és l’hotel Arbella, fins a aquest hivern lloc de residència de temporers contractats per les estacions. L’altre, un edifici d’habitatges actualment buit i que, de fet, s'ha de fer per dins. És de la mateixa propietat que l'hotel. De fet, fins i tot té l’entrada tapiada. El fins ara establiment turístic, com s’ha dit, es comprarà; l’altre, es llogarà durant 30 anys, a un preu total de 3,638 milions.

Víctor Filloy durant la compareixença.

Relacionat

Injecció de més de 40 milions els propers mesos per posar al mercat 186 pisos de lloguer assequible

Un altre hotel, en aquest cas a Encamp, també suposarà un desemborsament important per a Govern. Pagarà 3,15 milions per adquirir l’Hermus, un establiment situat al carrer René Baulard que, igual que l’Arbella, els darrers hiverns es feia servir per allotjar temporers.

La immensa majoria dels immobles o porten molt temps tancats o són molt vells o estan a mig fer. O de tot una mica. En tot cas, més enllà dels diners que l’administració haurà d’invertir en la compra o arrendament, caldrà fer actuacions molt importants i per un valor igual o superior al que cal invertir per poder-ne disposar

Els altres tres edificis que passaran totalment a ser propietat de l’Estat seran l’hotel Font de Ferro, a Aixovall (1,5 milions), lligat a la família Tarrado d'Andorra la Vella, i dos blocs d’habitatges, tot s’ha de dir, ara sense fer servir. Un es troba al número 102 de l’avinguda Verge de Canòlich a Sant Julià, propietat de Dolors Pujal, i costarà 576.000 euros. L’altre, al 8 de Roureda de Sansa, a Andorra la Vella. Es pagarà 1,877 milions més.

Paral·lelament, i a banda de l’altre bloc ordinenc, s’ha tancat el lloguer de tres edificis més. Un relativament modest, al carrer Doctor Palau de Sant Julià. Govern pagarà 240.000 euros per 50 anys d’arrendament. Es tracta d'un immoble procedent de l'herència de Clemens de la Jenera dels quals són marmessors actualment Causes Pies i Josep Maria Cairat. Els altres dos es troben a l’avinguda Sant Joan de Caselles de Canillo (1,366 milions per 30 anys) i a la carretera de la Rabassa, l’hotel Bonavista, per 1,39 milions, també per tres dècades. Aquest darrer immoble, titularitat de Josep Coma, va iniciar les obres de reforma i reconversió en habitatges però va quedar parada l'obra. Això suposa un desemborsament de 6,6 milions.

La immensa majoria dels immobles o porten molt temps tancats o són molt vells o estan a mig fer. O de tot una mica. En tot cas, més enllà dels diners que l’administració haurà d’invertir en la compra o arrendament, caldrà fer actuacions molt importants i per un valor igual o superior al que cal invertir per poder-ne disposar. Alhora, l’accessibilitat a molts dels pisos aparentment queda compromesa. Però en tractar-se d’edificis ja fets i destinats al lloguer, les excepcions legals ho permeten.

Comentaris (21)

Trending