La branca de jubilació de la CASS supera en sis mesos el superàvit previst per tot el 2022

La millora de l’economia amb l’entrada de més cotitzacions ha incrementat de forma substancial els ingressos i fa que els números verds entre gener i juny siguin de 19,5 milions, per sobre dels 18,89 estimats al pressupost per a tot l’exercici

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de Seguretat Social ha tancat els comptes del primer semestre. I ho ha fet amb resultats moderadament més positius en comparació al mateix període del 2021. L’increment d’ingressos en cotitzacions gràcies a la millora de la situació econòmica ha estat clau en aquest sentit. L’evolució és especialment positiva a la branca jubilació, que ja presenta un superàvit superior al que s’havia pressupostat per tot l’exercici.

Així, i segons les dades facilitades des de la mateixa parapública, aquest àmbit va registrar uns ingressos de 85,5 milions d’euros -la majoria dels quals provinents de les cotitzacions tant d’assalariats com d’autònoms (80,4)-. Això suposa un increment del 17,4% en comparació al 2021. En canvi, en pensions només va haver d’abonar-ne 66. També suposa un augment, però més reduït: del 9,7%.

La branca general sí que tanca amb dèficit, però inferior al que es va registrar durant el primer semestre del 2021: 18, milions

Per tant, entre gener i juny, el resultat de la branca continua sent positiu, com s’esperava, però molt per sobre de les previsions inicials. Arriba a 19,5 milions, que posteriorment s’hauran de transferir al fons de reserva. La xifra ja supera tota la que s’havia inclòs en el pressupost de la CASS per al 2022. Els responsables de la parapública van calcular que entre gener i desembre el superàvit seria de tot just 18,89 milions. La dada, lògicament, també millora sensiblement els 12,9 milions del mateix període del 2021.

Un dels principals motius d’aquesta millora es troba, lògicament, en el fet que enguany hi ha molts més cotitzants, tant assalariats (especialment pel que fa als temporers de la campanya d’hivern), com pels treballadors per compte propi. Un 6,4% i un 8,3% més respectivament que l’any passat. I, lògicament, això es tradueix en més ingressos. En canvi, tot i que també puja el nombre de pensionistes (un 4,9%) ho fa a un ritme inferior.

La millora de la situació econòmica també té el seu impacte a una branca general que continua sent deficitària. Però els números no són tan vermells com el 2021. Els ingressos de 76,2 milions (+13,1%) combinats amb la despesa pagada tant per prestacions sanitàries com per baixes, 94,5 (+2,6%) permet que el dèficit, que posteriorment ha d’assumir Govern, se situï en 18,3 milions. La dada suposa una disminució en comparació a la del mateix període de l’any passat: 21,53.

Per altra banda, el consell d’administració també ha aprovat un acord amb el departament d’Immigració que simplificarà el procediment d’inscripció dels treballadors destacats per empreses estrangeres. Ja no serà necessari portar prèviament el formulari de cobertura a la CASS per presentar-lo després a Immigració i, novament, a la parapública pel registre definitiu.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending