Triomf amarg de Macron a les legislatives

La formació del president guanya els comicis però perd més de cent diputats i la majoria absoluta, fet que dificultarà la governabilitat durant el seu segon mandat

Macron, en el moment de votar.
Macron, en el moment de votar.

Els sondejos han encertat. El partit d’Emmanuel Macron ha aconseguit una victòria amarga en les eleccions legislatives a França. Renaixença és la formació amb més escons, però pateix una considerable davallada, més de 100, en comparació a la composició de l’Assemblea Nacional dels darrers anys. A manca de 13 diputats per adjudicar, tot just n’obté 236, molt lluny de la majoria absoluta. Al president gal li espera un segon mandat força complicat.

La seva formació ha aconseguit només 236 escons. Guanya, per tant, les eleccions i, a més, amb una àmplia diferència sobre la principal força de l’oposició, però perd més de 100 diputats en comparació als 347 que tenia i això li complica, i molt, la governabilitat. I la geometria del parlament tampoc sembla senzilla a l’hora de buscar acords.

Un dels parlamentaris de Renaixença serà Stéphane Vojetta. Ha estat el candidat a la circumscripció de francesos a l’exterior on està Andorra, juntament amb Espanya, Portugal i Mònaco. Ha assolit el 58% dels vots i s’ha imposat a Renaud Le Berre.

Justament, aquest era l’aspirant de la segona força amb més diputats és NUPES, l’aliança d’esquerres promoguda per Jean-Luc Mélenchon. Arriba als 141 escons -cal recordar, amb encara 13 per confirmar el resultat-.

En certa forma, es pot dir que el partit que surt més satisfet dels comicis és el Front Nacional de Marine Le Pen. Puja, i molt, en diputats, fins a 89. Això li permetrà, per primer cop, formar grup propi. Fins ara, el sistema a doble volta de les legislatives l’havia perjudicat seriosament perquè, en la votació definitiva, el cordó sanitari de la resta de forces funcionava.

En quarta posició ha quedat la dreta tradicional. Els Republicans obtenen, a manca dels darrers escons a adjudicar, 63 diputats.

Comentaris (2)

Trending