‘L’efecte Manuel Valls’ dispara la participació dels residents francesos a les legislatives

A la primera volta a la cinquena circumscripció, que inclou Andorra, hi ha hagut 14.000 vots que superen els dels darrers comicis a falta dels sufragis presencials i per procuració de diumenge

Comentaris

Manuel Valls, en un acte de campanya a Barcelona.
Manuel Valls, en un acte de campanya a Barcelona. ÉQUIPE CAMPAGNE MANUEL VALLS

Més de 250.000 francesos a l'estranger ja han votat per internet a la primera volta de les eleccions legislatives franceses, malgrat problemes tècnics que han afectat especialment els usuaris del correu Yahoo. La xifra s'ha enfilat espectacularment en relació als darrers comicis a la cinquena circumscripció que inclou Andorra, Espanya, Portugal i Mònaco. La participació de l'exprimer ministre francès Manuel Valls ha estat determinant en l'augment de sufragis.

Fa cinc anys, en la cinquena circumscripció, que té actualment més de 80.000 electors, va votar el 15,94% dels inscrits, l’any 2018 només el 7,87% i ara ja ha votat  el18%. Això sense comptar els vots de diumenge a les diverses seus com ara l'ambaixada de França a Andorra. El vot per internet es va estrenar a les eleccions del 2012. És una incògnita saber a qui beneficiarà aquest augment de participació i quins seran els dos dels 12 candidats que passaran a la segona volta. 

Fa quatre anys, va guanyar en la segona volta la République en Marche -partit del president Emmanuel Macron-, amb un 54% dels sufragis (3.623 vots) per davant d’una llista d’esquerres i ecologistes –que no incloïa, com en aquesta ocasió, els socialistes– que va obtenir el 46% dels vots (3.091).

Manuel Valls, durant la seva visita a Andorra.

Relacionat

El partit de Macron opta per Manuel Valls per representar els francesos d’Andorra

Enguany, les enquestes preveuen un duel a la segona volta entre un dels dos candidats que presenten el mateix programa, l'actual diputat Stéphane Vojetta i Manuel Valls, i el representant de la unió d'esquerres, Renaud Le Berre. Vojetta formava part de la République en Marche però va ser expulsat de la formació en negar-se a deixar el seu lloc a Valls. Creu que com a actual diputat ha d'anar a la reelecció.

Etiquetes

Comentaris

Trending