Els francesos acudeixen a votar en comptagotes en la primera volta de les legislatives

La baixa participació presencial en un cap de setmana llarg contrasta amb el bon comportament que ha tingut la votació electrònica

Els electors arriben en comptagotes a l'ambaixada francesa.
Els electors arriben en comptagotes a l'ambaixada francesa. Toni Solanelles

Si l’ambaixada ha obert a les 8 per acollir els francesos que volguessin votar en la primera volta de les legislatives, no ha estat fins mitja hora més tard que s’ha presentat el primer elector a la seu diplomàtica. Mala senyal. O senyal, vaja, que es consumava el que deien les previsions: la participació presencial a les seus electorals serà baixa. De fet, els residents francesos al Principat estan acudint en comptagotes, aquest matí, a dipositar els seus sufragis.

I és que les previsions s’estan complint, i tot i que la presència, per bé i per mal, de l’ex-primer ministre Manuel Valls com a candidat en la cinquena circumscripció, la que inclou Andorra, ha animat les votacions, aquestes s’han concentrat de forma electrònica. A tot arreu de l’hexàgon el comportament està sent millor per Internet que no pas a l’urna física. I el Principat no n’és cap excepció.

Manuel Valls, en un acte de campanya a Barcelona.

Relacionat

‘L’efecte Manuel Valls’ dispara la participació dels residents francesos a les legislatives

De fet, els responsables del dispositiu ja han establert que la legació diplomàtica estarà oberta fins a les 6 de la tarda per rebre votants. Per tant, una hora menys del que hi havia de marge en el cas de les presidencials, que tenen molta més requesta que els comicis que serveixen per triar primer ministre. Fonts diplomàtiques han assegurat que entre els francesos sempre hi ha hagut la sensació que l’important és el president. I que decidit el president, es dóna per fet que el primer ministre serà de la seva corda.

IMG 20220605 110741
Una electora observa la cartellera amb imatges dels principals candidats de la cinquena circumscripció.

A Andorra, els electors poden triar entre dotze propostes per escollir representant en la circumscripció cinquena, que a banda del Principat engloba també Espanya, Portugal i Mònaco. Són dotze candidats, s’ha dit, però n’hi ha un parell o tres que ni tan sols s’han dignat a enviar a la seu diplomàtica francesa la cartelleria promocional i altres elements suposadament indispensables per atraure els votants. Tal deu ser la seva confiança.

De fet, al Principat es preveu que el duel fonamental se centri en tres candidats. L’actual representant Stéphane Vojetta, expulsat de La République en Marche, el moviment instaurat per Emmanuel Macron, competeix per un sector de públic que també hauria de tenir entre cella i cella Manuel Valls, l’home amb qui ha confiat la circumscripció l’actual president francès. L’altre aspirant fort és el representant de la unió de les esquerres, Renaud Le Berre. La resta de candidats, en principi, s’haurien de repartir les engrunes.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending