Espot demana que la comissió pel planell de la Tossa abordi també altres discrepàncies frontereres

El cap de Govern considera positiu que, tal com ha demanat la Generalitat, tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic català, puguin participar en la taula, ja que ajudaria a assolir una solució “que satisfaci totes les parts”

Espot saluda l'ambaixador espanyol, Àngel Ros, abans de la trobada entre delegacions d'Andorra i Catalunya.
Espot saluda l'ambaixador espanyol, Àngel Ros, abans de la trobada entre delegacions d'Andorra i Catalunya. SFGA

El Govern confia que en un termini breu de temps, Espanya comunicarà la composició de la delegació que ha de fer part de la comissió per delimitar els límits fronteres entre els dos Estats, en “discordança” arran de l’afer del parc solar del planell de la Tossa. Segons ha apuntat el cap de l’executiu, Xavier Espot, el desig es no limitar-se només a aquest punt sinó abordar també altres zones de discrepància i arribar a una solució de consens per totes elles. Des de la Generalitat, s’han ofert a poder participar en la taula amb els seus tècnics, demanda que, des d’Andorra, es veu amb bons ulls.

L’afer ha estat un dels que s’han tractat durant la trobada bilateral amb el president català, Pere Aragonés. Espot ha recordat que “ja va dies que vam comunicar les persones que formaran part de la comissió” i que, ara, “estem a l’espera de la resposta d’Espanya”. En aquest sentit, ha indicat que “per boca de l’ambaixador, sabem que arribarà en breu”.

I la voluntat és “coordinar-nos també amb la Generalitat perquè a nivell tècnic puguin ajudar a trobar una solució beneficiosa per a totes les parts”. Des del govern català, de fet, s’ha demanat també poder participar en la comissió. “Ens hem ofert a facilitar la informació i el treball de l’Institut Cartogràfic i Geològic, que té un gran coneixement de la zona”, ha apuntat Aragonés. Ara, falta veure si l’executiu espanyol accepta la proposta. “Correspon al ministeri decidir”, ha admès el mandatari que, però, ha volgut remarcar que l’afer implica molt directament Catalunya: “Hem de tenir present que la delimitació pot afectar un parc natural”.

Un agent rural comparant la cartografia a tocar el parc solar.

Relacionat

Govern avança feina de cara a les reunions amb Espanya per delimitar la frontera

Espot ha recordat que, inicialment, aquesta comissió es crea per analitzar la situació al planell de la Tossa, on es construeix un parc solar. El cap de Govern, però, considera que “seria positiu” anar més enllà. I, en concret, ampliar la feina a altres llocs on els límits fronterers també puguin posar-se en discussió. “Aniria bé per prevenir possibles problemes futurs, perquè hi pot haver altres punts de discordança”, ha indicat. I és que, ha recordat, crear la comissió “ja és un pas feixuc i poc habitual”.

Tot i això ha deixat clar que aquesta idea “no és pas un aspecte irrenunciable”. Així, ha avançat que “si Espanya diu que prefereix cenyir-se a aquesta discordança concreta, nosaltres constituirem igualment la comissió”. I s’ha mostrat “convençut” que la feina que es faci a la taula permetrà “arribar a un acord que satisfaci totes les parts, inclosa la Generalitat”.

L'ambaixador espanyol, Àngel Ros aquest dimarts en roda de premsa.

Relacionat

Espanya nomenarà en breu la comissió per revisar els límits territorials amb Andorra

Comentaris (3)

Trending