El diputat dels francesos a Andorra es nega a deixar el seu lloc a Valls

L'anunci de la candidatura de l'exprimer ministre a la cinquena circumscripció, ha fet que, entre gran part de l'electorat, es passi de l'estupefacció a la mobilització per barrar-li el pas

Comentaris

Manuel Valls i Emmanuel Macron.
Manuel Valls i Emmanuel Macron. ELYSÉE.FR

L'anunci aquest dimarts de la candidatura de l'exprimer ministre francès Manuel Valls per representar els francesos residents a Andorra, Espanya, Mònaco i Portugal ha estat acollida amb sorpresa i estupefacció. Les reaccions, però, no s'han fet esperar i la gran majoria d'electors s'han mostrat contraris a Valls. Ho han fet principalment per mitjà de les xarxes socials. Mentre, l'actual diputat Stéphane Vojetta diu que el candidat ha de ser ell. Valls i Vojetta formen part de La République en Marche (LREM), el partit d'Emmanuel Macron.

L'elecció d'un diputat de la cinquena circumscripció dels francesos a l'estranger havia aixecat tanta polseguera des de la seva creació l'any 2010. Els quatre països que en formen part sumen 120.000 electors que permeten al vencedor ocupar un escó a l'Assemblea Nacional, el parlament francès. Fins ara han estat escollits el socialista Arnaud Leroy i Samanthe Cazebonne (LREM), que el 2021 seria escollida senadora. Va deixar el lloc al seu substitut, Stéphane Vojetta. Afirma que el candidat a les legislatives del mes de juny vinent ha de ser ell i no Manuel Valls. En un missatge a les xarxes socials diu que "sempre ha estat fidel als seus principis i que ha jugat en equip. Per això espero el meu nomenament com a candidat".

Manuel Valls, durant la seva visita a Andorra.

Relacionat

El partit de Macron opta per Manuel Valls per representar els francesos d’Andorra

Al mateix temps que es desenvolupa aquesta lluita interna al partit d'Emmanuel Macron, gran part dels electors ja han mostrat el seu rebuig a Valls, des de l'esquerra i des de la dreta. L'esquerra unida (La France Insoumise, PS, PC i ecologistes) es veu capacitada per aconseguir el diputat de la cinquena circumscripció i derrotar el candidat de LREM. A les eleccions del 2017, François Ralle-Andreol, representant de l'esquerra unida però sense el PS va fer un bon resultat amb el 34% dels sufragis.

En aquells darrers comicis es van presentar 12 candidats, alguns força anecdòtics com Olivier Hennebelle del Partit animalista que va aconseguir sis vots, o la radical Chloé Teyssou que en un resultat per la història no va obtenir cap vot.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending