La comunitat argentina no troba un inconvenient exigir el català sempre que es faci a l’arribada

En general, l’associació Argentinos en Andorra demana que s’ajustin els horaris de les eventuals classes o formacions i, també, que s’ampliïn en els centres del centre del país

Un infant onejant la bandera argentina.
Un infant onejant la bandera argentina. ARXIU

“Obligar a aprendre català no sembla un motiu de fre perquè ciutadans argentins deixin de venir a treballar a Andorra o perquè gent llatinoamericana n’hagi de marxar.” La frase és del portaveu i cap visible de l’associació Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, que assegura que “a ningú no li fa mal aprendre més idiomes”. Que es pugui exigir un mínim de coneixement de català per poder aterrar a Andorra no es considera cap inconvenient. 

Una altra cosa podria ser, diu Ponce, que s’exigeixi segons què a persones que ja porten temps al país i que potser s’han acostumat a relacionar-se amb una altra llengua, el castellà, per exemple. Ponce explica que és habitual que als argentins, quan tornen al seu país d’origen, els agradi parlar la llengua que han après en la destinació on han estat. Per tant, establir algun tipus d’obligatorietat lligada al permís de residència “no hauria de ser un problema. Dóna la possibilitat de millorar la cultura general de la persona”, indica el responsable d’Argentinos en Andorra, que assegura que en aquesta matèria “estarem del mateix costat” que l’administració andorrana.

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell.

Relacionat

La nova llei del català entrarà a tràmit parlamentari el mes vinent

Cosa diferent és que es puguin fer alguns ajustaments en els horaris o en els centres on es facin les classes o formacions presencials. “Seria ideal que tots els immigrants, ja no els argentins, poguessin accedir” a dits cursos. Per a Ponce, hi ha casos que tenen dificultats perquè “la majoria treballa en la restauració” i els horaris laborals coincideixen amb les hores de les formacions o, també, perquè la majoria d’immigrants d’aquest sector “baixen a treballar a Andorra la Vella o Escaldes i als centres d’aprenentatge d’aquestes parròquies s’acaben aviat els llocs i, en canvi, queden vacants a Encamp o la Massana”.

Comentaris (36)

Trending