La nova llei del català entrarà a tràmit parlamentari el mes vinent

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell presentarà un text a la comissió legislativa el dia 19 que exigirà un nivell mínim per a obtenir el permís de residència i treball i per a renovar-lo

Comentaris

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell.
La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell.

La nova llei en defensa de la llengua oficial entrarà a tràmit de manera imminent. El 19 de setembre, la ministra de Cultura i Esports, acompanyada de Joan Sans, director del Departament de Política lingüística, i de Marta Pujol, cap del Servei de Política Lingüística, presentaran el projecte a la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports del Consell General.

La intenció és aprovar la llei el més aviat possible. El text exigirà un nivell mínim per a obtenir el permís de residència i treball i per a renovar-lo i cal tenir en compte que l'any vinent hi ha uns 3.000 permisos que caduquen. 

Segons l'esborrany del projecte, es demanarà als nouvinguts i als residents que hagin de renovar l'anomenada carta verda, un nivell molt bàsic i inicial, inferior a un A2, que permet comprendre i utilitzar oralment i per escrit les frases i expressions més usuals en situacions comunicatives bàsiques quotidianes que comportin un intercanvi d'informació directa sobre temes personals, familiars i habituals (informació personal i familiar, compres, geografia local, ocupació).

En cas de no poder acreditar el nivell ni poder demostrar-lo amb una prova, caldrà fer un curset de 30 hores

En cas de no poder acreditar el nivell ni poder demostrar-lo amb una prova, s’obligarà l’interessat a fer un curs de trenta hores per obtenir el permís. Aquells que no tinguin el títol però si el nivell podran optar directament a fer una prova per a acreditar-lo. Els treballadors temporers restaran exempts del requisit, però, segons el projecte, també se cercaran maneres d’incentivar-los per a aprendre l’idioma.

Els cursets de trenta horas obligaran a augmentar la plantilla de l'Àrea de Llengua Catalana amb quatre o cinc professors. Aquests començaran a treballar els primers mesos de l'any vinent.

La modificació normativa que s'inclourà en un article a la llei d'Immigració ha estat una demanda recurrent dels anteriors responsables de la política lingüística que sempre havien topat amb la negativa del Govern. Aquest va preferir optar per altres normes com ara el fet que els sanitaris hagin d’acreditar un nivell B2 de català, tot i que part d'aquest personal continua utilitzant una altra llengua -castellà o francès- per a relacionar-se amb els pacients.  El Govern es reserva la possibilitat de no demanar-lo en cas de manca de sanitaris en algun àmbit i moment concret.

 

El mes de maig de l'any passat, la secretaria general de Govern va enviar un comunicat als funcionaris per fer-los arribar la demanda que respectin l’idioma oficial, tal com es reflecteix a l’article 5 del Reglament de l’ús de la llengua oficial amb els administrats.

 

Etiquetes

Comentaris (46)

Trending