L’ambaixador espanyol aposta per anar “més lluny” en la cooperació transfronterera

El diplomàtic posa en relleu que la Unió Europea, seguint el tractat de Lisboa, ha de “tenir en compte” les especificitats dels petits Estats i remarca el compromís per intentar assolir “el millor acord d’associació”

Pérez-Desoy, Espot i Ensenyat, fent el tradicional brindis.
Pérez-Desoy, Espot i Ensenyat, fent el tradicional brindis.

L’ambaixador espanyol a Andorra, Carles Pérez-Desoy, ha fet una crida a potenciar encara més la cooperació fronterera entre els territoris del Pirineu. És l’aposta que ha volgut posar sobre la taula durant la recepció que la legació ha ofert amb motiu del 12 d’octubre. El diplomàtic també ha fet una defensa del “projecte d’èxit” que és la Unió Europea i ha refermat la voluntat per part de Madrid “d’acompanyar” i treballar per “assolir un bon acord d’associació”.

Pérez-Desoy s’ha dirigit als assistents a la recepció que, com és habitual, ha aplegat bona part de la classe política així com el teixit econòmic i social del Principat. Durant l’al·locució, ha remarcat les “excel·lents relacions” existents amb Espanya des de fa 30 anys que, ha recordat, “han permès bastir una sòlida xarxa d’acords en nombroses matèries”.

El cap de la legació espanyola ha fet una defensa aferrissada del projecte de la Unió Europea: “és d’èxit i ha permès una espectacular millora de la prosperitat econòmica i social al continent”

Una col·laboració que és forta i que considera que cal intensificar. “Treballem amb Govern per impulsar la cooperació entre els territoris, com ara les comunitats autònomes i les comarques veïnes”, ha apuntat. Una feina que, admet, es pot fer a través de la Comunitat de Treball dels Pirineus, però que, al seu entendre, “ha d’anar més lluny” per poder afrontar els reptes “comuns” de tota la regió, com ara el canvi climàtic, la despoblació, la millora de la sanitat o les infraestructures.

Segons ha apuntat en declaracions ja davant la premsa, “existeixen eines” que altres zones frontereres han fet servir, per exemple en el marc de la mateixa Unió Europea. Són “models amb experiència sòlida d’anys i d’èxit” que, demana, cal analitzar si es poden importar “en benefici de tots els ciutadans de l’àrea pirinenca”. Això sí, admet que “sense pressa” ni marcant-se calendaris estrictes perquè “són coses que requereixen els seus temps”.

Durant el discurs, Pérez-Desoy també ha volgut fer una defensa aferrissada del projecte en comú que representa la Unió Europea. “És d’èxit”, ha remarcat, a la vegada que ha indicat que “ha estat responsable d’una espectacular millora de la prosperitat econòmica i social al continent”. I ha estat llavors quan ha recordat la negociació en marxa existent entre Andorra i la Comissió Europea. “Hi ha el compromís de treballar per assolir el millor acord d’associació possible”, ha afirmat.

I, al mateix temps, ha recordat que “el tractat de Lisboa fa una referència explícita als Estats de petita dimensió territorial i a l’obligació de prendre en consideració les seves especificitats”. Per tant, “l’acord diu això i s’ha de tenir en compte; tots els que treballen en això en són conscients”, ha comentat, ja davant els periodistes.

Comentaris (5)

Trending