Malestar al funcionariat per la condonació a comandaments penitenciaris d’hores no treballades

Treballadors públics, especialment integrants de cossos uniformats, asseguren que la decisió de la direcció de la presó avalada pel gabinet jurídic de Govern senta un precedent que pot generar més d’un conflicte

Entrada al centre penitenciari.
Entrada al centre penitenciari. Toni Solanelles

Hi ha revolució a l’administració. Especialment entre els cossos uniformats, que veuen com un molt mal precedent el fet que amb l’aval del gabinet jurídic de Govern la direcció del centre penitenciari hagi condonat les hores que devien sis alts funcionaris d’aquest departament. “És inconcebible que es perdonin hores que un treballador deu a l’administració, i més encara quan es tracta d’un servei en què es fan torns o relleus”, han assegurat algunes de les fonts consultades.

El malestar és hores d’ara més evident fora del centre penitenciari -on el clima laboral és altament tòxic- que a la Comella mateix. No obstant, tampoc a la presó s’escapa que hi ha hagut una decisió més que beneficia al sindicat afí o que va servir de palanca perquè hi hagi al centre la direcció que hi ha. De fet, són quatre els membres del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) els que s’haurien beneficiat de la mesura de condonació promoguda per la direcció adjunta i avalada pel gabinet jurídic.

“És evident que si es deuen hores, s’han de tornar, ja sia allargant jornades o fent extres quan altres companys no arriben o caldria que treballessin persones que han acumulat més hores treballades de les que caldria. És inconcebible que es perdonin gratuïtament aquestes hores. I senta un precedent difícil d’obviar a partir d’ara”

En un cas, una de les beneficiades devia més de 200 hores a l’administració. En un altre, la condonació ha suposat que el funcionari passi de deure hores ‘a l’empresa’ a ser ‘l’empresa’ qui té ara un deute amb el treballador. Tot plegat una situació que es considera del tot anormal atès que si és l’empleat públic qui ha treballat més del compte sempre acaba compensat. Al centre penitenciari, econòmicament. En altres serveis o departaments, amb dies lliures o equivalent.

“És evident que si es deuen hores, s’han de tornar, ja sia allargant jornades o fent extres quan altres companys no arriben o caldria que treballessin persones que han acumulat més hores treballades de les que caldria. És inconcebible que es perdonin gratuïtament aquestes hores. I senta un precedent difícil d’obviar a partir d’ara”, recorden les fonts consultades, que han recordat que la condonació de ben segur no ha estat de rebut amb la qual cosa agreuja molt més encara la decisió.

En altres cossos uniformats, han explicat algunes de les fonts, per necessitats de servei en alguns moments s’ha obligat a funcionaris a agafar festa fins i tot quan no ho tenien previst i encara que això suposés que ‘gastessin’ més dies dels que tenien per recuperar. “I amb posterioritat s’han hagut d’espavilar per retornar les hores degudes”, han explicat les fonts, assegurant que tant si es tracta d’una mala planificació “com si és una tabula rasa per alguna circumstància que més val no esmentar” s’està davant d’un escenari que tindrà conseqüències. “De ben segur que hi ha funcionaris que pel motiu que sigui deuen hores de feina d’anys anteriors a l’actual. Ara el gabinet jurídic no tindrà cap motiu per justificar que aquelles hores s’han de fer. I en cas que obliguin a fer-les segurament hauran de defensar una mal entesa discrecionalitat davant els tribunals”, han conclòs les fonts.

Comentaris (16)

Trending