Malestar entre els advocats perquè consideren que qui “s’ha de posar les piles” és la Batllia

A la majoria dels lletrats no els suposa un gran inconvenient que l’agost sigui hàbil, però lamenten el col·lapse que viu, sobretot, la primera instància judicial

Sala dels advocats a la seu judicial.
Sala dels advocats a la seu judicial. @j_a_silvestre

La més que probable possibilitat -així ho està preparant el Govern de comú acord amb el Consell Superior de la Justícia- que es declari hàbil el mes d’agost -excepte caps de setmana i festius d’obligat compliment- ha causat un fort malestar entre el col·lectiu d’advocats, que feia dies que sabien que hi havia la proposta sobre la taula i ara la veuen gairebé confirmada. La indignació no és tan pel fet d’haver de treballar ells sinó perquè dubten que l’administració de Justícia ho faci. “Qui s’ha de posar les piles és la Batllia”, diuen.

Ara per ara no hi ha un posicionament oficial del Col·legi d’Advocats. Però és cert que aquesta qüestió, la d’obrir la seu judicial l’agost més enllà de les qüestions penals, s’ha tractat amb els cafès virtuals que diversos membres del col·lectiu han anat fent aquestes darreres setmanes a mode de ‘webinar’ privats. També és clar que les trobades virtuals, en què s’hi han arribat a aplegar fins a una trentena llarga de lletrats, no serveixen per treure un criteri únic, però sí que en aquestes trobades hi ha hagut presència de molts tarannàs diferents de lletrats i professionals de despatxos molt diversos.

I la sensació majoritària és que val que s’obri a l’agost, però que el problema el té l’administració de Justícia, que no avança. En aquest sentit es reclama al Consell Superior de la Justícia que faci una veritable autocrítica, que activi realment el servei d’inspecció i que indagui perquè hi ha causes que porten mesos i anys sense una resolució. “A veure quantes sentències en matèria civil, per exemple, es notifiquen després de dos mesos sense activitat”, remarca alguna de les fonts consultades, que recorda que a molts advocats que el mes d’agost sigui hàbil anirà molt bé.

“Sempre hi ha excepcions, i hi ha qui treballa més i qui s’hi esforça menys, que assumeix més feina i qui n’assumeix menys, però en alguns casos la producció de sentències deixa molt a desitjar”

“Amb l’aplicació dels ERTO i les reduccions de les jornades laborals canvien les condicions salarials de moltes persones, això voldrà dir entrar escrits, per exemple, perquè es canviïn en els convenis paterno-filials moltes de les condicions i requisits que allí s’hi puguin incloure. A veure amb quant temps resolen aquestes qüestions els batlles”, remarquen alguns dels consultats que insisteixen que la cúpula judicial ha de ser més fiscalitzadora i estricta en el seguiment del rendiment de les Batllies. “Sempre hi ha excepcions, i hi ha qui treballa més i qui s’hi esmera menys, que assumeix més feina i qui n’assumeix menys, però en alguns casos la producció de sentències deixa molt a desitjar”.

Alguns dels advocats consultats recorden que la convocatòria de cinc places de batlle no resoldrà el problema. “És evident que hi ha una manca de recursos, però no només de batlles. Caldrien més oficials, per exemple”, esmenta un dels consultats, que recorda que els treballadors, també els de l’administració de Justícia, tenen dret a un període de vacances, igual com la resta d’assalariats, i que hi haurà situacions que serà impossible de resoldre l’agost perquè hi haurà justiciables que no se’ls podrà citar perquè pot molt ben ser que no siguin al país.

L'antiga seu de la Justícia acull ara, entre altres, els rastrejadors dependents del ministeri de Salut.

Relacionat

La Justícia haurà de treballar a l’agost

Els consultats també recorden que en un mes, en segons quins processos, com a molt es fa un dels molts tràmits que s’inclouen en aquella eventual causa, això sense oblidar que “els advocats ens podem demanar aplaçaments”. Remarquen, també, que durant aquests dos mesos de teòrica aturada o de reducció de l’activitat presencial la sala penal del Tribunal Superior o el Tribunal de Corts han continuat fent judicis i adoptant resolucions “sobre qüestions que no tenien cap urgència. I els advocats hem hagut d’anar a la seu de la Justícia a ser notificats, molt sovint en condicions molt pobres”.

En canvi, remarquen, hi ha actuacions que els lletrats han presentat, demandes sobre custòdies de fills i altres de naturalesa sempre no penal, que “no han passat de la taula de recepció”. I aquí ve la queixa. “De què servirà habilitar l’agost si no hi ha els mitjans ni, en alguns casos, les ganes de fer la feina?” I quan parlen de mitjans, també es refereixen a mitjans materials. Si altres establiments comercials, professionals, altres institucions, obren les portes, també ho ha de fer la seu judicial, “però amb les condicions de seguretat i les mesures de prevenció adients. I només cal veure alguna de les estances de l’edifici per comprovar si compleixen o no”, reblen els consultats.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending