La majoria es queda sola aprovant els canvis a la Funció Pública

El PS s’absté perquè “no és el nostre model”, especialment pel manteniment del sistema de quinquennis, i Terceravia hi vota en contra en considerar-la que és una marxa enrere cap a la llei del 2000

La consellera general demòcrata Maria Martisella durant la seva intervenció al ple.
La consellera general demòcrata Maria Martisella durant la seva intervenció al ple. DEMÒCRATES

La reforma de la Llei de la Funció Pública ha tirat, com s’esperava, endavant. Ho ha fet, però, amb els únics vots favorables dels grups de la majoria, que han defensat que suposa “una millora” per a tots els treballadors de l’administració. En canvi, des del PS s’ha optat per l’abstenció tot posant en relleu que “no compartim aquest model” i lamentant que no es retorni al sistema de triennis. Per la seva banda, Terceravia ha votat en contra, ja que considera el text “un pas enrere” que, a més, no té calculat l’impacte econòmic que tindrà.

El debat de la modificació legislativa s’ha allargat gairebé tres hores al ple del Consell General. Primer, per analitzar les reserves d’esmena presentades des del PS. Posteriorment, ja amb el projecte legislatiu definitiu sobre la taula. Un text que, ha defensat la ministra d’Afers Socials -responsable quan dirigia Funció Pública de la seva elaboració-, “ha anat més enllà” de resoldre els punts anul·lats pel Tribunal Constitucional. “Hi ha mesures que ajuden a estalviar despesa i també es milloren les eines de control de les contraccions i s’han actualitzat un 3% les graelles salarials”, ha defensat.

Funcionaris de policia al seu lloc de treball.

Relacionat

La llei establirà que cal pagar triennis fins tenir tots els reglaments del sistema de quinquennis

També ha assegurat “el compromís” de finalitzar els reglaments “més urgents” en els pròxims mesos, sense especificar, però, una data concreta. Entre ells, cal recordar, hi ha tota la normativa que permetrà canviar el sistema de premiar l’antiguitat, passant dels triennis als quinquennis. A la vegada, ha recordat que el text “clarifica” els actuals dubtes que han fet que molts treballadors estiguin a punt d’acudir a la Justícia per reclamar un complement que, entenen, els correspon i que Funció Pública, fins ara, els ha denegat.

Justament, el fet que es mantingui el canvi als quinquennis és un dels motius pels quals el PS ha optat per l’abstenció. La consellera general Judith Salazar ha remarcat que es tracta “d’un model de funció pública que no compartim” i ha advertit que “les noves generacions de treballadors senten que, per la mateixa feina, cobren en molts casos menys que els seus companys”. També ha defensat que “cal una pujada més alta dels salaris més baixos”.

Des de Terceravia, en canvi, s’ha votat directament en contra. El seu president, Josep Pintat, ha volgut furgar en la nafra de les modificacions de la que havia estat, ha recordat, “la gran reforma de la funció pública del Govern demòcrata de Toni Martí”. Al seu entendre, el que es fa és “tornar a la llei del 2000” i, per tant, “s’anul·la la gran reforma” tot i que “encara s’està lluny d’aconseguir el seu objectiu; anem enrere, com els crancs”. També ha denunciat que “cap dels canvis han estat quantificats ni hi ha cap càlcul”.

Judith Salazar, a la dreta, parla abans de la sessió amb la ministra Judith Pallarés.

Relacionat

Govern haurà d’harmonitzar els complements salarials dels cossos especials

Tampoc ha votat a favor la consellera general no adscrita, Carine Montaner. S’ha abstingut, ja que tot i que “hi ha una millora amb relació al que teníem fins ara”, al seu entren “encara caldrà fer modificacions en el futur”.

Des de la majoria, Maria Martisella ha defensat que la llei suposa un avenç, però ha rebatut que suposi fer marxa enrere amb la reforma de fa uns anys, un text, pel qual, ha demanat temps. “Hem de donar més recorregut a la llei perquè es pugui desenvolupar tots els aspectes, com ara la carrera professional”, ha apuntat. Per això, ha demanat a Govern que “aprovi els reglaments com més aviat millor”. Serà llavors, “amb el seu desplegament íntegre, que es veurà que la llei és una bona eina per a tots els treballadors”.

Comentaris (7)

Trending