Una funcionària de reprografia i dues inspectores d’educació declaren per la filtració de la POB

La investigació de la policia ha anat avançant encara que no ha transcendit que hi hagi elements definitius per assenyalar ningú en relació amb els exàmens de biologia que com a mínim un grup d’estudiants hauria tingut abans d’hora

Exàmens de les POB dipositats en una caixa un dels dies de proves al Centre de Congressos.
Exàmens de les POB dipositats en una caixa un dels dies de proves al Centre de Congressos. Toni Solanelles

Com a mínim una funcionària del departament de reprografia de Govern i dues inspectores del ministeri d’Educació han hagut de declarar davant la policia en el marc de la investigació que s’està fent per mirar de resoldre la filtració que hi va haver de la prova de biologia de les POB. Les tres funcionàries, segons que han confirmat fonts coneixedores de la investigació, haurien estat citades davant els indicis que podrien tenir relació directa amb la revelació dels exàmens.

Els agents del grup policial al qual ha escaigut mirar de resoldre el cas arran de la petició -i denúncia formal- formalitzada pel ministeri d’Educació a través de qui llavors era la responsable de Qualitat Educativa i Inspecció, Marie Pagès, també han escoltat la versió de diversos alumnes menors que haurien tingut accés d’una manera o altra al text de la prova que, efectivament, va ser el que es va escaure el dia de l’examen. De fet, la imatge que van rebre a través d’un grup de WhatsApp com a mínim alguns dels estudiants que s’havien de sotmetre al control de biologia de les POB era clarament la de l’examen ja preparat. No era un esborrany o algunes suggerències. Era tal qual el document que se’ls va posar al davant el dia que, llavors sí, va tocar.

Motxilles d'estudiants durant uns exàmens de les POB.

Relacionat

La investigació per la filtració de les POB té sospites però considera que serà difícil provar res

Per això de seguida es va sospitar de la possibilitat que hagués sortit del departament de fotocòpies de l’administració general o d’alguna de les persones que tingués accés directe al lloc on es guardaven els documents una vegada ja impresos. Malgrat que el protocol teòric és clar i sembla que podria ser molt contundent a l’hora d’assenyalar algú, segons les fonts consultades hi hauria en la pràctica més forats dels que hauria encara que només un cercle relativament reduït de persones hauria pogut realment arribar al document definitiu.

Hores d’ara no ha transcendit si hi ha elements definitius per responsabilitzar ningú de les filtracions ni, tampoc, en quin estat es troba exactament la investigació policial. Sí que és clar que hi ha molts sectors del món educatiu que no tenen massa interès que s’aclareixi res i, per contra, que s’acabi passant una discreta cortina a tot plegat. Entre altres coses, perquè no es malmeti la relació amb els països veïns, i sobretot amb Espanya.

Exàmens de les POB dipositats en una caixa un dels dies de proves al Centre de Congressos.

Relacionat

La policia investigarà les filtracions de les POB

I és que les notes sorgides d’exàmens com el que es va filtrar, al capdavall són els que marquen en el cas dels escolars que cursen estudis a Andorra, la nota amb la qual podran accedir a una formació universitària o una altra de diferent. I si els països veïns veuen que hi ha guirigall, potser les exigències passaran a ser majors atès que és evident que les places que ocupen estudiants del sistema andorrà en les universitats espanyoles, per exemple, les deixen d’ocupar estudiants de centres educatius propis.

Comentaris (6)

Trending