La policia investigarà les filtracions de les POB

Educació ha interposat aquest dilluns la denúncia formal acompanyada d’un seguit d’informes per mirar d’aclarir com va poder ser que l’examen de biologia arribés a diversos alumnes

Exàmens de les POB dipositats en una caixa un dels dies de proves al Centre de Congressos.
Exàmens de les POB dipositats en una caixa un dels dies de proves al Centre de Congressos. Toni Solanelles

El ministeri d’Educació ha interposat formalment aquest dilluns una denúncia formal davant el servei de policia amb l’objectiu que s’investigui qui va ser que va filtrar, com a mínim, l’examen de biologia de les Proves Oficials de Batxillerat (POB). Les anomalies detectades en una prova d’anglès de les POB pro sí que es van poc o molt resoldre a nivell d’autoria. Però el cas que va portar divendres a anul·lar el control de biologia no està clar del tot com va anar i per una credibilitat del sistema s’ha decidit portar el cas per la via penal.

La decisió s’ha formalitzat el mateix dia que els funcionaris del ministeri han acomiadat la titular del departament la darrera legislatura, una Ester Vilarrubla que, a priori, i no pas de la millor manera possible, retornarà a la direcció del batxillerat andorrà. Hi ha hagut emoció al departament però també certa impotència i ràbia, malgrat que els responsables del ministeri estan convençuts d’haver actuat de la millor manera. I ara serà la policia qui hagi de fer les indagacions necessàries per mirar d’arribar a l’autor o autora de la presumpta revelació de secrets.

La ministra Ester Vilarrubla visitant els estudiants just abans d'iniciar les POB.

Relacionat

L’escàndol de les filtracions a les POB obliga a anul·lar una altra prova

Les fonts consultades no han pogut aclarir quines conseqüències pot arribar a tenir per als alumnes que fossin beneficiats directes de la filtració. En països de l’entorn es pot arribar a inhabilitar aquests estudiants per tal que durant un període que sol ser de cinc anys no es puguin presentar a cap examen oficial. I cap vol dir cap. Per exemple a França tampoc no se’ls permet realitzar la prova per a l’obtenció del permís de conduir, atès que l’administració, que és en part víctima de la mala praxi, també intervé.

Que hi hagi hagut una filtració tan rellevant i d’abast tan ampli -per ara no encara delimitat- no tenia precedent conegut ara per ara al país, i caldrà estar al cas de cop avança tot. El malestar al ministeri per aquest cas és evident i vist que internament no es va poder resoldre la situació -inicialment es va intentar parar el cop i tapar-ho tot per mirar d’evitar l’escàndol, fins al punt que Vilarrubla va negar a preguntes de l’Altaveu el mateix dia que van transcendir les anomalies amb la prova d’anglès que hi hagués altres problemes quan les altes instàncies del departament ja n’estaven al cas- finalment es va haver d’intervenir.

Estudiants a l'exterior del Centre de Congressos d'Andorra la Vella just abans d'accedir-hi per fer els exàmens.

Relacionat

L’escàndol per la filtració d’exàmens de les POB s’estén

Des del primer moment, o potser el segon, es va deixar clar que no es repetirien de forma massiva les proves malgrat que sí que pogués arribar a ser eventualment massiva la filtració. Ni que hagués afectat tots els exàmens no s’haurien repetit. Divendres es va comunicar l’anul·lació de la prova de biologia i el fet que la nota per a la POB és la mateixa que la darrera obtinguda durant l’avaluació del curs. Hi ha algunes excepcions o matisos fixats en el decret publicat a l’efecte al BOPA divendres.

SUPORT DELS PARES, A L’ESPERA EL SEP

Aquest dilluns, la setantena d’alumnes que van fer la prova de biologia han estat informats formalment i per escrit de la situació. I se’ls ha remès una comunicació que, en essència, reprèn la informació continguda en el decret publicat divendres. Segons fonts de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana (AMPAEA), “no hem tingut famílies que s’hagin queixat” ni tan sols després que s’hagin tramès les cartes anunciant la decisió.

Tampoc no és que hi hagi hagut una comunicació oficial d’Educació cap a l’AMPAEA, però fetes les consultes i els contactes pertinents, des del col·lectiu s’ha assegurat que “donem suport al ministeri amb les decisions que s’estan adoptant” per tal de garantir la credibilitat del sistema i el millor tant per als alumnes com per al conjunt del mètode educatiu. L’associació està a l’espera de l’evolució de tot plegat.

Vilarrubla rebent als alumnes durant del POBPRO

Relacionat

Educació obre investigació sobre les proves d’anglès de la POBPRO

Igual passa amb la direcció del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), que dona total suport als seus afiliats i al col·lectiu de docents, però també està a l’expectativa de tot plegat abans de fer un pronunciament oficial sobre l’evolució de tot plegat i les decisions que s’han anat adoptant. Igual com del procés que s’ha viscut davant de les POB que han estat tacades de forma molt notable per les filtracions.

Ladislau Baró durant el discurs d'entrega dels guardons del premi de relat Coca-Cola aquest dimecres a Aixovall.

Relacionat

Educació reforçarà els protocols per evitar filtracions d’exàmens

Comentaris (9)

Trending