L’escàndol de les filtracions a les POB obliga a anul·lar una altra prova

(AMB DECRET OFICIAL ANNEXAT) Els candidats lliures hauran de tornar a repetir l’examen de biologia mentre que per als candidats presencials es tenen en compte les qualificacions obtingudes en la darrera avaluació de les competències mencionades en el marc del procés d’avaluació del centre educatiu

La ministra Ester Vilarrubla visitant els estudiants just abans d'iniciar les POB.
La ministra Ester Vilarrubla visitant els estudiants just abans d'iniciar les POB. SFGA

El ministeri d’Educació ha hagut d’activar un gabinet de crisi després que s’hagi constatat que l’abast de les filtracions dels exàmens en matèria de biologia a les Proves Oficials de Batxillerat (POB) és prou elevat com perquè s’hagi d’anul·lar el control. Els candidats lliures hauran de tornar a repetir l’examen mentre que per als candidats presencials es tenen en compte les qualificacions obtingudes en la darrera avaluació de les competències mencionades en el marc del procés d’avaluació del centre educatiu.

Com ja va avançar aquest dijous l’Altaveu, les filtracions havien anat més enllà de les POB pro, circumstància que el ministeri va mirar de mantenir al màxim en secret perquè ni ho va admetre a preguntes de l’Altaveu ni, tampoc, ho va posar en coneixement del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) en el marc de les explicacions que la ministra en funcions Ester Vilarrubla els va oferir per justificar sols les anomalies hagudes, i ja anunciades, respecte de la prova d’anglès de les POB pro.

En aquest cas, es va anul·lar la prova d’anglès perquè durant els treballs de preparació dels exàmens es va fer servir un test que era en més d’un 90% igual a la prova final. En el cas de biologia la situació ha anat més enllà. Algú hauria facilitat l’examen que hi havia previst fer a la POB. I d’uns alumnes hauria anat circulant a d’altres. Però no se n’ha pogut establir exactament l’abast. Per això s’ha anul·lat tot el procés i després de la reunió del gabinet de crisi fins i tot el Govern ha hagut de publicar d’urgència un decret al BOPA exposant les noves condicions de tot plegat.

EL DECRET

Es deixa clar que “en el marc del desenvolupament de la primera avaluació de la primera convocatòria 2023 de la Prova Oficial de Batxillerat (POB), s’ha detectat una incidència que afecta el correcte desenvolupament de la prova de biologia (competències C1 i C2). Concretament, es detecta que la prova ha estat divulgada amb anterioritat al dia oficial de la prova, i per tant no permet mesurar de manera fiable el nivell de desenvolupament competencial dels candidats”.

Vista aquesta circumstància, el comitè tècnic de batxillerat, que en realitat ha estat un gabinet molt més extens en què s’ha viscut molta tensió i neguit, ha decidit invalidar la prova i establir el mecanisme en relació a com avaluar biologia en el marc de les POB. Les POB ordinàries.

Estudiants a l'exterior del Centre de Congressos d'Andorra la Vella just abans d'accedir-hi per fer els exàmens.

Relacionat

L’escàndol per la filtració d’exàmens de les POB s’estén

Per als candidats presencials, queda sense efecte l’examen de biologia que es va realitzar el dimarts 25 d’abril del 2023 a les 8.30 hores i no s’emetran les qualificacions de l’examen mencionat, segons que estableix el decret d’urgència publicat aquesta tarda. Per a la qualificació de les competències C1 i C2 de l’assignatura de biologia, es tenen en compte les qualificacions obtingudes en la darrera avaluació de les competències mencionades en el marc del procés d’avaluació del centre educatiu.

Els alumnes que hagin obtingut una qualificació de NA en la darrera avaluació del centre educatiu de les competències 1 i 2 de l’assignatura de biologia, rebran la qualificació de D a les competències mencionades i així constarà a l’acta d’acreditació dels resultats de la prova oficial de batxillerat. Excepcionalment, els candidats tenen dret, si així ho sol·liciten, a ser avaluats una segona vegada de la competència C2 de l’assignatura de biologia, a més de la competència C1. El candidat que hagi optat a una segona avaluació conserva sistemàticament el resultat obtingut en aquesta segona avaluació.

Quant als candidats lliures, que van fer l’examen el mateix dia, també es deixen sense efecte les notes. Per a la qualificació de les competències C1 i C2 de l’assignatura de biologia, s’emet una nova convocatòria. Es comunicarà individualment, als candidats concernits, la data, l’hora i el lloc de l’examen per correu electrònic. Excepcionalment, els candidats tenen dret, si així ho sol·liciten, a ser avaluats una segona vegada de la competència C2 de l’assignatura de biologia, a més de la competència C1. El candidat que hagi optat a una segona avaluació conserva sistemàticament el resultat obtingut en aquesta segona avaluació.

EXPECTATIVA

Aquest dijous, la ministra en primera persona va informar responsables del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) de l’anomalia haguda en el cas de l’anglès i les POB pro. Però res no va dir en relació al POB ordinari. Mentre des del SEP es va assegurar a l’Altaveu que s’està a l’expectativa de com evoluciona la investigació en curs -només pel que fa a l’anglès en aquest cas, que és respecte d’allò de què estaven al cas- fonts del Govern van assegurar que s’estaven verificant els procediments emprats. I les verificacions han donat el resultat que han donat. Calia anul·lar més coses. Com a mínim la prova de biologia.

Ara s’ha d’aclarir com han pogut circular còpies de l’examen. I hi ha personal del ministeri en l’ull de l’huracà. Perquè el document que ha circulat seria una còpia de l’examen ja preparat per distribuir el dia de l’examen. Per tant, hauria de ser algú que hagués tingut accés a aquesta documentació. El malestar a Educació és molt evident i el temor que no es descobreixin encara més filtracions no deixa de ser-hi.

 

Documents

Comentaris (20)

Trending