L’escàndol per la filtració d’exàmens de les POB s’estén

Com a mínim un docent de Formació Professional hauria reconegut haver facilitat el text de la prova d’anglès però Educació té indicis ferms que va circular, com a mínim, fotografies del text d’un altre control

Estudiants a l'exterior del Centre de Congressos d'Andorra la Vella just abans d'accedir-hi per fer els exàmens.
Estudiants a l'exterior del Centre de Congressos d'Andorra la Vella just abans d'accedir-hi per fer els exàmens. SFGA

El terrabastall per les filtracions d’exàmens de les Proves Oficials de Batxillerat (POB) és majúscul. No només s’han filtrat documents relatius a la prova d’anglès de les POB professionals (POB pro). També hi ha elements, indicis, d’allò més ferms per concloure que l’escàndol de les filtracions s’ha estès com a mínim en una assignatura de les POB ‘ordinàries’. I podria no ser l’única. Des del ministeri d’Educació, amb l’encara titular en funcions Ester Vilarrubla al capdavant, s’estan fent mans i mànigues per mirar de delimitar l’abast del problema.

Limitar l'abast i mirar de minimitzar-lo i, de totes totes, intentar evitar que s’hagin de repetir les POB senceres. Però ara mateix estan sota sospita. I és que les indagacions per intentar descobrir com podia ser que una prova d’anglès ja usada a classe durant el curs havia acabat apareixent com a examen de la matèria en les POB pro hauria permès concloure com a mínim també s’hauria filtrat un control de biologia de les POB ‘normals’. La investigació formalment oberta pel primer cas ja està en vies de resolució. Veient les dimensions que agafava la cosa, una professora d’FP s’hauria confessat responsable del daltabaix.

Vilarrubla rebent als alumnes durant del POBPRO

Relacionat

Educació obre investigació sobre les proves d’anglès de la POBPRO

Automàticament, segons les fonts, des del ministeri i, si escau, en coordinació amb Funció Pública, se li ha obert un expedient disciplinari que acabarà, molt probablement, amb l’acomiadament de la docent. Bé, ben bé aquest no serà el cas perquè la professora en qüestió, segons alguna de les fonts consultades, seria eventual. Per tant, no se la pot expulsar de la carrera funcionarial perquè no tenia plaça fixa però és evident que els seus actes tindran conseqüències de difícil reversió. En tot cas, aquest és un camí.

L’altre és resoldre ara com pot ser que alguns estudiants de Batxillerat tinguessin també la prova, aparentment, de biologia. Els darrers dies s’han citat alguns alumnes per intentar aclarir inicialment almenys la qüestió de l’anglès a les POB pro i això ha generat una mena d’efecte crida que ha permès identificar altres anomalies. Haurien corregut fotografies o similars dels esmentats exàmens de biologia.

Estudiants realitzant la Prova Oficial de Batxillerat

Relacionat

Es repeteixen proves d’anglès de la POBPRO perquè s’havien fet servir a classe

Des d’Educació s’estaria intentant veure el volum de persones que haurien pogut arribar a conèixer aquest segon examen -les fonts consultades han preferit no donar detalls per prudència i per evitar perjudicar la investigació interna que s’estaria duent a terme- i mirar d’assegurar-se que no hi ha hagut altres filtracions. Perquè en cas contrari la repetició de tot plegat seria pràcticament inevitable i això és, justament, el que es vol mirar de salvar.

Comentaris (16)

Trending