La investigació per la filtració de les POB té sospites però considera que serà difícil provar res

La policia hauria començat ja a citar personal d’Educació per aclarir els fets relacionats amb la prova de biologia mentre que les indagacions internes haurien anat limitant ‘moviments’ de persones amb accés als exàmens

Motxilles d'estudiants durant uns exàmens de les POB.
Motxilles d'estudiants durant uns exàmens de les POB. SFGA

Tant la policia com responsables del ministeri d’Educació, cadascú per la seva banda, indaguen sobre la filtració de com a mínim un examen -el de biologia- de les proves oficials de batxillerat (POB). Ja hi ha forces sospites i algun indici damunt la taula, especialment pel que fa a la investigació administrativa interna, però sobretot des de l’àmbit policial es considera que serà molt complicat poder arribar a provar res si no hi ha cap confessió ja sigui per part de la persona que eventualment facilités el control o per part d’algun dels estudiants que estiguessin a l’inici de la cadena.

La policia -el grup que s’encarrega del cas és el que anteriorment era conegut com el d’informació nacional, que tractava qüestions sensibles que podien arribar a afectar la seguretat de l’Estat- ja hauria començat a citar persones que estarien al tomb de les proves. És clar que l’examen que es va filtrar era el que estava preparat per entregar als alumnes en el moment dels controls. És a dir, la filtració és posterior al fet que les persones encarregades de preparar el temari, les preguntes, haguessin fet la seva feina.

Exàmens de les POB dipositats en una caixa un dels dies de proves al Centre de Congressos.

Relacionat

La policia investigarà les filtracions de les POB

Per tant, la investigació cal centrar-la en aquelles persones que han tingut accés a l’examen una vegada aquest ja posat en pàgina, per dir-ho així. Amb tot, però, no és senzill poder arribar a concloure qui va filtrar el document encara que, certament, s’ha anat delimitant el cercle. Especialment a través de les indagacions que es fan internament al ministeri. I que situarien fora del departament estricte la possible cessió del document. Però alhora de provar-ho és on es topa amb les dificultats de poder aclarir res.

La policia se centra en diversos àmbits d’actuació i, certament, hi ha tota la part de reprografia -és a dir, el departament governamental que es va encarregar de fotocopiar l’examen ja dissenyat i entorn al qual se centren les sospites a Educació- però també es té en compte que una vegada fetes les còpies aquestes van quedar dipositades en un habitacle del ministeri on hi tenen accés diverses persones que treballen al ministeri i que, sobre el paper, també haurien pogut dur a terme la filtració.

La ministra Ester Vilarrubla visitant els estudiants just abans d'iniciar les POB.

Relacionat

L’escàndol de les filtracions a les POB obliga a anul·lar una altra prova

D’aquí, asseguren fonts de diversos departaments governamentals, no és evident que hi pugui haver una conclusió final que derivi a una acusació formal. Si hi ha una revelació de secrets estricta per part d’un funcionari, aquest es podria jugar una pena de fins a tres anys. I més que la pena de presó, que sembla evident que seria de caràcter condicional, la qüestió seria que podria comportar la pèrdua de la feina i la inhabilitació durant un temps per ocupar qualsevol altre lloc de treball similar.

Segons les fonts consultades, el protocol dissenyat des d’Educació per garantir la reserva dels exàmens és, sobre el paper, en teoria, molt correcte i segur. Però a la pràctica té forats i, per tant, podria derivar en fugues. En conseqüència, hi ha diversos fronts oberts. Certament, segons altres fonts, el moviment que hi ha al tomb de l’alumnat, el neguit, ha portat responsables educatius a tenir sospites. Però sense elements de prova. I ara per ara no es preveu que hi hagi cap delació perquè, segons les fonts, ni els estudiants ni els pares tenen cap ganes que s’hagin de repetir les proves o que puguin quedar ‘inhabilitats’ per poder accedir a la universitat almenys aquest setembre.

Comentaris (10)

Trending