La CASS esclata contra Govern per les tarifes del tribunal mèdic

La modificació del reglament que regula l’organisme que resol els recursos en matèria de baixes laborals i invalideses inclou una revisió de preus que en alguns casos suposa duplicar-los

La seu de la CASS.
La seu de la CASS. Toni Solanelles

El consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) treu foc pels queixals amb els canvis que el Govern ha introduït en el reglament del tribunal mèdic. La clau de volta de tot plegat és que l’executiu, de forma unilateral i contra el criteri de la pròpia CASS, ha decidit augmentar el preu dels informes mèdics que elabora aquest organisme. En molts casos, les tarifes que han d’abonar ja siguin els assegurats o les empreses, i també la CASS, s’arriben a duplicar. Tot i el clam en contra de la Seguretat Social, el Govern per ara no ha dit ni ase ni bèstia.

El tribunal mèdic és l’organisme que resol, en segona instància i, per tant, abans que s’obri la via jurisdiccional, els recursos que es plantegen davant el consell d’administració de la CASS en casos de baixes laborals i invalideses. Abans que s’aprovés l’esmentat reglament, i com és preceptiu, el Govern va haver de demanar el parer de la CASS, que forma part del mateix tribunal mèdic. Ja en aquell moment, l’informe del consell d’administració de la parapública posava de manifest diferents qüestions que no es veien clares.

I encara que n’hi havia algunes altres, la majoria de les contradiccions venien donades per les noves tarifes, que s’emmarquen en el reglament que el Govern va fer publicar el passat 2 de febrer al BOPA. La CASS en el seu conjunt, és a dir, els representants dels assegurats però també els components del consell d’administració elegits per l’executiu, van posar el crit d’alerta per increments de tarifes que van del 50% al 100%. Una pujada de preus que es considera “injusta i injustificable”.

Relacionat

El Tribunal Mèdic de la CASS

En una acció pràcticament inaudita, els quatre representants dels assegurats -les dues dels assalariats, Montserrat Neras i Pilar Tomàs; el dels pensionistes, Jacint Risco; i el dels empresaris, Francesc Zamora- signen un article públic en què demanen al Govern que reconsideri l’increment de preus, que afecta tots els assegurats i que “pot dificultar l’accés als drets dels assegurats de recórrer davant de les instàncies administratives, fet completament injust”.

Els signataris de la demanda, que per ara no ha obtingut cap resposta tot i que s’ha fet més enllà de l’àmbit públic, reclamen que si hi ha d’haver una pujada de preus, aquesta es faci “de manera indexada amb l’IPC” perquè un increment com el que s’ha plantejat, “de tal calibre”, diuen els representants dels assegurats, “no és justificable de cap manera” i també va en detriment de la pròpia CASS.

Comentaris (3)

Trending