12-S eleccions FAF

Les candidatures dels equips, d’un mínim de sis persones, que vulguin agafar les regnes de la federació immersa en una greu crisi es podran presentar entre el 16 i el 23 d’agost

-
-
La voluntat de l’actual junta directiva de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) de fer abaixar el suflé arran de l’escàndol provocat pel ‘cas Cautxú’ fa cremar etapes a marxes forçades: les eleccions seran el 12 de setembre. La federació ha comunicat als clubs aquest divendres el calendari electoral que posarà en marxa l’assemblea extraordinària finalment convocada per al dia 24 d’aquest mes. Entre el 16 i el 23 d’agost, en principi, es podran presentar les candidatures. La FAF també ha facilitat a les entitats federades, a través del canal electrònic intern de la pàgina web, la memòria econòmica i l’auditoria dels comptes.

En plena visita del Copríncep Macron, suposadament, serà quan es decidirà qui serà el futur president de la FAF. Suposadament, també, les eleccions del proper 12 de setembre haurien de posar fi a la guerra interna actual. De fet, per rebaixar-ne el nivell, la junta que ara capitanegen Alfonso Martín i Elisabet Pirot han anat cedint terreny. O han fet gestos de transparència, com se li vulgui dir. “Tot això no es podia haver fet abans?”, han coincidit en demanar-se diversos components del món futbolístic andorrà, defensors o crítics de la gestió actual. 

El 24 de juliol es farà l’assemblea general extraordinària que servirà per desencadenar tot el calendari electoral fins a arribar al dia de la cita amb les urnes

Tots els agents futbolístics del país podran acudir el dia 24 de juliol a l’assemblea extraordinària que ha d’activar el procés electoral, segons els documents que ha firmat aquest divendres la secretària general en funcions i mà dreta de Tomàs Gea, Teresa Figueras, també investigada en el marc de la causa que se segueix a la Batllia. Quedi clar que una cosa no treu l’altra. I que Figueras fa la seva feina hores d’ara com no podria ser d’una altra manera. D’aquí que hagi firmat els documents que anuncien la convocatòria electoral.

Si ho valida l’assemblea el proper 24 de juliol -ha de donar el vistiplau al reglament electoral, per exemple-, el 12 de setembre hi haurà les eleccions. Però abans s’han de respectar tot un seguit de procediments i dates clau. Aquell mateix dia 24 es constituirà la junta electoral. Cinc dies més tard, el 29 de juliol, es publicarà el cens electoral. El 6 d’agost finalitzarà el termini de presentació de reclamacions al cens electoral. Vuit dies després (14 d’agost)  la junta electoral publicarà el cens electoral definitiu i la junta directiva de la FAF -que teòricament estarà en funcions per una dimissió prèvia en bloc- esdevindrà comissió gestora.

Del divendres 16 d’agost al divendres 23, tots dos dies inclosos, aquells que ho vulguin podran presentar les seves candidatures. El reglament fixa com han de ser, com s’han de formar. Han de reunir el 15% d’avals, és a dir, han de tenir el 15% de suport dels integrants de la federació. Alhora, el candidat a president ha de ser necessàriament de nacionalitat andorrana i la llista que lideri ha de disposar, almenys, de cinc persones més: dos vicepresidents, un tresorer i dos vocals. En aquest cas, a banda d’andorrans també hi poden figurar residents. Tots han de firmar la candidatura.

Un exfutbolista internacional, sense vincles amb cap club en l’actualitat, hauria començat a moure’s les darreres hores per articular una candidatura transversal i ‘equidistant’

El mateix divendres s’anunciaran oficiosament les candidatures, contra l’acceptació de les quals es pot recórrer. Els temps corren molt ràpid llavors i la junta electoral, si és el cas, ha d’adoptar molt veloçment decisions, perquè el 26 d’agost caldrà que es publiqui la llista definitiva de candidatures vàlides. Ara mateix no està clar quantes n’hi acabarà havent. Aquest dijous, els integrants de la junta actual van admetre estar molt farts de tot plegat i van assegurar no tenir cap ganes d’articular cap grup de continuïtat. No és clar que això acabi sent així.

El que sí que està clar és que el polifacètic Carles Riba, molt vinculat al món del futbol sala, està movent-se per articular una candidatura. No seria l’únic cas. L’Altaveu ha sabut que un exjugador de futbol, exinternacional a més a més, no lligat a cap club en l’actualitat, hauria començat a fer contactes les darreres hores amb la intenció de configurar també una candidatura que pretén ser transversal, equidistant i formada per persones amb experiència futbolística i de gestió per sense vincles en l’actualitat ni amb la FAF ni amb cap dels seus integrants. 

L’objectiu d’aquesta incipient candidatura, si finalment es constitueix i assoleix els avals necessaris, seria articular una proposta al tomb de prometre posar el cronòmetre a zero i la lupa amb tantes diòptries com siguin necessàries però comptant amb la feina feta fins ara i sense prejutjar l’actuació dels professionals i dirigents que han liderat la FAF els darrers temps. “Sembla que tot s’ha fet malament i fins que no es pugui analitzar des de dins, això no es podrà saber”, han assegurat fonts properes a aquest grup que hauria fet els primers passos tot just anunciades les eleccions.

La federació ha penjat a la intranet, perquè hi tinguin accés els clubs, un document que conté la memòria econòmica i l’auditoria dels comptes del 2018, i dos informes de la FIFA

Més enllà del procés electoral, i després de donar-hi tombs i tombs i marejar la perdiu -i encara aquest dijous assegurar que els documents de naturalesa econòmica, comptable o d’auditoria només es podien consultar en la seu federativa però no seria possible obtenir-ne còpies-, aquest vespre de divendres la junta directiva de la FAF ha decidit penjar a la denominada intranet tres documents diferents: l’auditoria elaborada per Gaudit que alhora inclou la memòria econòmica i dos informes de la FIFA, un dels quals inclou un seguit de recomanacions sobre com millorar suposadament la comptabilitat. 

Ara sí que, procés penal i sumari judicial a banda, tota la carn a la graella. El 12-S amb Macron sí o sí, la FAF celebrarà eleccions. Macron segur que sí perquè visiti o no visiti el Principat aquell dia el president francès, ara per ara la firma esportiva Macron continua vestint la selecció andorrana de futbol, el gran estendard del futbol del país que, compte, genera uns drets televisius que acaben deixant a les arques de la federació, cada any, la no gens mòdica quantitat de 2,5 milions d’euros. Una primera dada que el gros del col·lectiu futbolístic del país no sabia.

-

Relacionat

La FAF es mostra “molt tranquil·la” una vegada consultat el sumari del ‘cas Cautxú’
-

Relacionat

La FAF veu les orelles al llop i anuncia convocatòria d’eleccions
La junta actual en ple ha comparegut per informar de l'ajornament de l'assemblea.

Relacionat

La FAF deixa l’assemblea en l’aire davant la fractura cada cop més evident entre els clubs
-

Relacionat

Entre l’espasa i la FAFret
-

Relacionat

La CASS i la FAF es consideren perjudicades per l’‘Operació Cautxú’ 
-

Relacionat

Quatre clubs demanen a la Batllia saber què hi ha rere l’‘Operació Cautxú’

Comentaris (2)

Trending